Το σχέδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική χώρα επανέφερε στο προσκήνιο το πρόσφατο μπλακ άουτ στην Σαντορίνη.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής και το news247.gr το σχέδιο χρονολογείται από την δεκαετία του 1960 αλλά έχει μείνει στα χαρτιά.

Και αυτό, παρά το γεγονός, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, ότι το κόστος διασύνδεσης των νησιών ανέρχεται σε 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, όσο δηλαδή πληρώνουν σε δύο μόνο χρόνια (700 εκατ. ευρώ ετησίως) όλοι οι Έλληνες καταναλωτές μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ για να καλυφθεί το αυξημένο κόστος παραγωγής ρεύματος από τις τοπικές μονάδες που λειτουργούν με πετρέλαιο ή μαζούτ.

Από τη μη διασύνδεση των νησιών χάνουν οι καταναλωτές, η ΔΕΗ, η τοπική και η εθνική οικονομία και ο τουρισμός, επωφελούνται όμως όσοι ενοικιάζουν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στη ΔΕΗ και όσοι μεταφέρουν και πωλούν καύσιμα για την λειτουργία τους.

Πάντως, το μπλακ άουτ της Σαντορίνης επισπεύδει τις διαδικασίες για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης, έργο για το οποίο η χώρα μας έχει δεσμευθεί και μέσω του μνημονίου.

Οι υπουργοί ΠΕΚΑ και Ανάπτυξης Γιάννης Μανιάτης και Κωστής Χατζηδάκης θα εξετάσουν τη Δευτέρα τη δυνατότητα ένταξης του έργου στα συγχρηματοδοτούμενα (ΣΔΙΤ).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook