Σάλο προκαλεί η πρόταση που φέρεται να έχει κάνει η τρόικα προς τις εμπλεκόμενες πλευρές για συμψηφισμό οφειλών προς τον ΟΓΑ, με τις κοινοτικές επιδοτήσεις, τα γνωστά δικαιώματα ή αλλιώς το τσεκ της ενιαίας ενίσχυσης που λαμβάνουν χιλιάδες παραγωγοί από την ΕΕ.

Η πληροφορία που διακινήθηκε τις τελευταίες ημέρες, επιβεβαιώνεται πλήρως μετά από σχετική ερώτηση στη βουλή. Συγκεκριμένα, την ανάγκη αναζήτησης εναλλακτικών μηχανισμών για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών των αγροτών προς τον ΟΓΑ και όχι μέσω του συμψηφισμού με τις κοινοτικές επιχορηγήσεις, οι οποίες έχουν στόχο την ενίσχυση της παραγωγής και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, επισημαίνει ο Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ και πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης Γιώργος Κοντογιάννης με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Εργασίας.

Όπως αναφέρει μάλιστα ο Γιώργος Κοντογιάννης, το ενδεχόμενο υλοποίησης μια τέτοιας πρότασης, κατ’ επιταγή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θα οδηγήσει στην εξαθλίωση τους αγρότες, οι οποίοι βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και των ειδικών προβλημάτων που αντιμετώπισε η Ηλεία μετά τις φονικές πυρκαγιές το 2007 και το σεισμό το 2008 και θα αποτελέσει την «ταφόπλακα» για τον πρωτογενή τομέα.

Σύμφωνα με το Ηλείο Βουλευτή και με βάση τα παραπάνω δεδομένα η Κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει στην εξέταση άλλων λύσεων μέσω διακανονισμού για την είσπραξη των οφειλομένων ποσών, ώστε και το κράτος να αυξήσει τα έσοδά του αλλά και οι αγρότες να μην εξαντληθούν οικονομικά.

Υπενθυμίζεται πως οι ασφαλιστικές οφειλές των 288.587 αγροτών προς τον ΟΓΑ υπερβαίνουν τα 510 εκατομμύρια ευρώ, την ώρα που θεωρείται αδύνατη η οποιαδήποτε παρέμβαση για ενέργειες αναγκαστικής είσπραξης, εξαιτίας του ότι ο ΟΓΑ δεν έχει αρμοδιότητα έκδοσης πράξεων βεβαίωσης για αναγκαστικές εισπράξεις οφειλών, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημόσιων Εσόδων.

Συμψηφισμός με συντάξεις

Αυτό πάντως που ισχύει μέχρι σήμερα είναι πως οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ που έχουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης αλλά οφείλουν εισφορές, μπορούν σήμερα να τις συμψηφίσουν με τη σύνταξη τους.

Με βάση το άρθρο 68 του Ν. 4144/2013, ο ΟΓΑ δίνει την δυνατότητα συμψηφισμού ή παρακράτησης οφειλόμενων εισφορών στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών από το σύνολο των δικαιούμενων ποσών σύνταξης (βασικής και κύριας).

Ειδικότερα, για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ θα χορηγείται η σύνταξη αν το σύνολο των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί κατά το χρόνο έκδοσης της απόφασης συνταξιοδότησης, δεν είναι μεγαλύτερο των 4.000 ευρώ. Το οφειλόμενο ποσό συμψηφίζεται ή παρακρατείται κάθε μήνα και μέχρι της ολοσχερούς εξόφλησης του, από το σύνολο των δικαιούμενων ποσών σύνταξης.

Για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί μετά τις 28 Απριλίου 2013 (ημερομηνία έναρξης του νόμου) το ποσό των ανεξόφλητων ασφαλιστικών εισφορών που μπορεί να συμψηφιστεί με το συνολικό ποσό της χορηγούμενης σύνταξης, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 4.000 ευρώ.

Αν το οφειλόμενο ποσό είναι μεγαλύτερο των 4.000 ευρώ θα ενημερώνεται εγγράφως ο ενδιαφερόμενος, ότι για να εκδοθεί απόφαση συνταξιοδότησης, το ποσό πέραν των 4.000 ευρώ θα πρέπει να καταβληθεί μέσω ΑΤΕ κάνοντας χρήση του ειδικού εντύπου ΚΜΠ 639.

Για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν πριν τις 28 Απριλίου 2013 και παραμένουν σε εκκρεμότητα λόγω οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών για κάθε μία υπόθεση θα γίνει υπολογισμός των χορηγούμενων ποσών συντάξεων και εφόσον το ποσό των οφειλόμενων εισφορών μπορεί να συμψηφισθεί με το σύνολο των αναδρομικών συντάξεων με μήνα ένταξης των Οκτώβριο του 2013 θα εκδίδεται απόφαση συνταξιοδότησης.

paseges.gr/Αλέξανδρος Μπίκας