Με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, Δήμου Χερσονήσου, και των πολιτιστικών συλλόγων Κόξαρης, Γουβών, Καλού Χωριού και Βοριτσίου, θα πραγματοποιηθεί η λογοτεχνική εκδήλωση για την παρουσίαση του μυθιστορήματος του Τηλέμαχου Μουδατσάκη «Ο χειροτέχνης του αίματος» που εξελίσσεται στα «λαγγάδια» της ιστορικής επαρχίας Πεδιάδας.

Η εκδήλωση-παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Τετάρτη 28 Αυγούστου στις 7 το απόγευμα στην αυλή του Αγίου Κηρύκου στον «Κοξαριανό βράχο».

Το μυθιστόρημα σύμφωνα με τον συγγραφέα, εξελίσσεται στην περιοχή όπου ο μοναχικός βίος – μοναστήρια θύλακες της Αντίστασης στην Κατοχή – συμβαδίζει με τη δράση των ανδρών της Αντίστασης αλλά και με τις εγκληματικές δράσεις μιας άλλης κατηγορίας ανδρών που ζήτησαν να αξιωθούν τον κότινο του ανδρός της Αντίστασης στους Γερμανούς, χωρίς να έχουν διόλου γι αυτό αγωνισθεί.

Το μυθιστόρημα πέρα από τον ιστορικό του χαρακτήρα είναι βαθιά ειρωνικό, ποιητικό, κοινωνικό γραμμένο σε μια γλώσσα που αιφνιδιάζει με την τόλμη της και το «επεισοδιώδες» ύφος της.

Περίληψη

Κρήτη, στα χρόνια της Κατοχής: Το σπίτι της Κωστάντζας, μιας όμορφης και ποθητής γυναίκας, είναι επιταγμένο από τους Γερμανούς.

Εκεί διαμένει και ο διοικητής της Βέρμαχτ, που της δείχνει ιδιαίτερη αδυναμία, με αποτέλεσμα να την υποψιάζονται οι συγχωριανοί της ως ερωμένη και συνεργάτιδά του.

Εκείνη ωστόσο κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τις αντιστασιακές ομάδες του νησιού και στην προσπάθειά της αυτή περιθάλπει έναν Βρετανό αξιωματικό, τον οποίο ερωτεύεται παράφορα, φροντίζοντας παράλληλα να τον φυγαδεύσει.

Όταν φέρνει στον κόσμο τον καρπό του έρωτά τους, η κατακραυγή στο χωριό εντείνεται, καθώς αγνοούν τον πραγματικό πατέρα.

Στη γενικευμένη σύγχυση, ένας επίορκος αντάρτης τη δολοφονεί, παρατώντας το βρέφος σε μια σπηλιά. Το αγόρι όμως διασώζεται από έναν Γερμανό, που το μεταφέρει στην πατρίδα του.

Είκοσι ένα χρόνια αργότερα, ο νεαρός, πλέον, άντρας επιστρέφει στο νησί, αναζητώντας πρόσωπα και πράγματα που θα φωτίσουν το παρελθόν του.

Εκεί θα ανακαλύψει ότι οι παλιοί λογαριασμοί είναι ακόμη ανοιχτοί και πως η εξιχνίαση ενός εγκλήματος δεν αποτελεί το τέλος αλλά την αρχή μιας νέας τραγωδίας...