Στους πρώτους μήνες του 2014 θα ξεκινήσει η διαδικασία των πλειστηριασμών των ακινήτων των «κόκκινων δανείων» που εντάχθηκαν στο καθεστώς προστασίας το 2008.

Όπως αναφέρει το Vima.gr, πρόκειται για ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης και ιδιαίτερα του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ παράλληλα πρόκειται να καταργηθεί η ρύθμιση που αφορά την προστασία από πλειστηριασμούς όλων των ακινήτων (και όχι μόνο της κύριας κατοικίας) μέχρι του ποσού των 200.000 ευρώ.

Εκτός αυτών των ρυθμίσεων, βασικός «κορμός» της νομοθετικής παρέμβασης που σχεδιάζει η κυβέρνηση είναι η μείωση του ορίου της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου που θα προστατεύεται.

Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης έλεγαν ότι «η κύρια κατοικία προστατεύεται από τον νόμο Κατσέλη και από τις τροποποιήσεις που έχει δεχθεί προ μηνών από τον υπουργό κ. Χατζηδάκη».

Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι θα ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για ειδικές κατηγορίες δανειοληπτών, όπως είναι οι άνεργοι, οι πολύτεκνοι, καθώς και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα η αναστολή των πλειστηριασμών αφορά το σύνολο των οφειλετών, δηλαδή μισθωτούς, ανέργους, επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες και συνταξιούχους.

Τι ισχύει σήμερα

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013 προστατεύονται από πλειστηριασμούς:

– Όλα τα ακίνητα που βρίσκονται στην κατοχή ενός οφειλέτη ανεξάρτητα από την ιδιότητά του εφόσον πρόκειται για οφειλές μόνο προς πιστωτικά ιδρύματα κάτω των 200.000 ευρώ. Δηλαδή προστατεύεται το σύνολο της ακίνητης περιουσίας και όχι μόνο η κύρια κατοικία του οφειλέτη (δεν πλειστηριάζεται κανενός είδους ακίνητο).

– Η κύρια ή μοναδική κατοικία ανεξάρτητα από το ύψος της οφειλής, την ιδιότητα του οφειλέτη και την ιδιότητα του δανειστή (ακόμη και εάν πρόκειται για ιδιώτη), αρκεί η αντικειμενική αξία του ακινήτου να μην υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο πρώτης κατοικίας, προσαυξημένο κατά 50%. Δηλαδή, άγαμος: 200.000 ευρώ + 50% = 300.000 ευρώ, έγγαμος: 250.000 + 50% = 375.000 ευρώ, οικογένεια με 2 τέκνα: 300.000 ευρώ + 50% = 450.000 ευρώ.

Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι «για τους ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς, ανέργους και συνταξιούχους που έχουν περιέλθει σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής με τον νόμο 3869/2010 όπως τροποποιήθηκε με την πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης (νόμος 4161/2013) λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για τη διατήρηση και προστασία της κύριας κατοικίας των οφειλετών».

Και πρόσθεταν πως «επιπλέον προστασία υπάρχει και μέχρι την έκδοση της δικαστικής απόφασης αλλά ακόμη και μετά από αυτή στην περίπτωση που δεν κρίνεται ευνοϊκή από τον οφειλέτη».

vima.gr/in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook