Ο στρατός των ΗΠΑ ενδέχεται να φτάσει σε ένα σημείο καμπής στο Αφγανιστάν φέτος εάν καταφέρει να εμποδίσει τους Ταλιμπάν να ανακαταλάβουν ορισμένες περιοχές που αποσπάστηκαν από τον έλεγχό τους, υποστήριξε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς την Πέμπτη.

\”Είναι πιθανό, ως το τέλος αυτής της χρονιάς, να έχουμε κάνει μια στροφή, απλώς και μόνο διότι οι Ταλιμπάν εκδιώχθηκαν και, κάτι σημαντικότερο, παρέμειναν εκδιωγμένοι\” από συγκεκριμένες περιοχές, είπε ο Γκέιτς σε συνέντευξη Τύπου στο Πεντάγωνο, αποκαλώντας το 2011 \”κρίσιμη χρονιά\”.

Πρόσθεσε ότι οι διοικητές αναμένουν αύξηση της δράσης των Ταλιμπάν το Μάιο και τον Ιούνιο, αφού ολοκληρωθεί η συγκομιδή της οπιοπαπαρούνας.

Πάντως θα μπορούσε να σημειωθεί μια αποφασιστική αλλαγή αργότερα μέσα στη χρονιά εάν οι δυνάμεις των ΗΠΑ καταφέρουν να διατηρήσουν θέσεις που ανέκτησαν από τους μαχητές των Ταλιμπάν και διευρύνουν τον έλεγχο που ασκεί η υποστηριζόμενη από τη Δύση κυβέρνηση του Αφγανιστάν, είπε.

Ο στρατηγός των Πεζοναυτών Τζέιμς Κάρτραϊτ, υπαρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι οι αμερικάνικες δυνάμεις λαμβάνουν θέσεις για να αποκόψουν τις γραμμές ανεφοδιασμού των Ταλιμπάν από το νότο και τα νοτιοανατολικά για να τους εμποδίσουν να λάβουν νέα εφόδια ή να ανανεώσουν τα αποθέματά τους.



ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook