Στη διάθεση... του εκάστοτε εφόρου τελικά επαφίεται τι έλεγχος θα γίνει στις φορολογικές δηλώσεις που πρέπει να περάσουν απ' την αρμόδια ΔΟΥ για να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της.

Ειδικά με το θέμα των αποδείξεων δαπανών επικρατεί πραγματικό αλαλούμ. Οι έφοροι συνήθως λένε στους φορολογουμένους που προσέρχονται για έλεγχο ότι δεν χρειάζονται να προσκομίσουν τις αποδείξεις. Κάποιοι άλλοι - ελάχιστοι - τις ζητούν. Και μάλιστα εάν δεν τις έχει κάποιος μαζί του στον επανέλεγχο τον διώχνουν και του ζητούν να επιστρέψει με τις αποδείξεις. Προς τούτο μάλιστα επικαλούνται την πρόσφατη εγκύκλιο του γγ Εσόδων Χάρη Θεοχάρη που καλεί ρητά σε δειγματοληπτικούς ελέγχους στο χαρτομάνι των αποδείξεων για τις δαπάνες που δηλώθηκαν.

Κάτι βέβαια που σημαίνει μεγαλύτερη ταλαιπωρία για όλους, αφού θα πρέπει να υπολογιστούν απόδειξη - απόδειξη όλες οι δαπάνες για να βεβαιωθεί ότι το ποσό που δηλώθηκε στο Ε1 είναι ακριβές.

Σε κάθε περίπτωση ο φορολογούμενος για να αποφύγει τη δική του ταλαιπωρία με τα πήγαινε - έλα καλό είναι να έχει μαζί του και έναν φάκελο με το χαρτομάνι των αποδείξεων. Κατά 95% δεν πρόκειται να του ζητηθεί, όμως έτσι διασφαλίζει ότι δε θα χάσει και δεύτερη μέρα στην εφορία.

Όσοι μάλιστα επιλέξουν την ταχυδρομική αποστολή των δικαιολογητικών - βεβαιώσεων και παραστατικών για τον επανέλεγχο θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλάβουν και τις αποδείξεις.

newmoney.gr