Πολλά είναι τα νοικοκυριά πλέον που αναζητούν τρόπους για να βελτιώσουν την ποιότητα της κατοικίας τους, εξοικονοµώντας χρήµατα από το κόστος θέρµανσης και ηλεκτρικού ρεύµατος.

Αρκετά συχνά επιδιώκουν να αυξήσουν το εισόδηµά τους χρηµατοδοτώντας µέσω δανεισµού την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και πουλώντας στη συνέχεια το παραγόµενο ρεύµα.

Σύµφωνα µε ρεπορτάζ της εφημερίδας \”Τα Νέα\”, τα πράσινα δάνεια µαζί µε τα προϊόντα µεταφοράς υπολοίπου είναι αυτή τη στιγµή οι µόνες δύο κατηγορίες δανείων που περπατάνε στην αγορά, καθώς εκταµιεύονται ποσά και γίνονται αρκετές αιτήσεις.

∆εν είναι εξάλλου τυχαίο ότι το τελευταίο διάστηµα οι µεγαλύτερες τράπεζες έχουν φροντίσει να εντάξουν στην γκάµα των προϊόντων τους µια σειρά από νέου τύπου πράσινα δάνεια, διαφηµίζοντας παράλληλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και στοχεύοντας σε νέες εκταµιεύσεις.

Ενδεικτικό του µεγάλου ενδιαφέροντος είναι ότι στο πρόγραµµα «Εξοικονοµώ κατ’ οίκον», το οποίο προσφέρει χαµηλότοκα δάνεια και επιδότηση για αναβάθµιση κατοικιών που χτίστηκαν πριν από το 1980, δόθηκε παράταση µέχρι τις 16 Μαΐου λόγω αυξηµένου ενδιαφέροντος.

Το εν λόγω πρόγραµµα τρέχει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής σε συνεργασία µε πέντε µεγάλες τράπεζες. Ανεξάρτητα πάντως από το αν πρόκειται για σύµπραξη µε το κράτος ή αποκλειστική πρωτοβουλία των τραπεζών, αυτή τη στιγµή στην αγορά διατίθονται νέα δάνεια που αφορούν τόσο την ενεργειακή αναβάθµιση κατοικίας όσο και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστηµάτων.

Επιπλέον, µια σειρά από τράπεζες έχουν διευρύνει την γκάµα των πράσινων δανείων προσφέροντας χρηµατοδότηση για επιπλέον δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα την αγορά πράσινου αυτοκινήτου. Κοινό χαρακτηριστικό τους είναι τα χαμηλότερα επιτόκια καιοι προνοµιακοί όροι αποπληρωµής σε σχέση µε τα αντίστοιχα παραδοσιακά δάνεια της ίδιας κατηγορίας.

Τόσο στα καταναλωτικά όσο και στα επισκευαστικά δάνεια, οι πελάτες των τραπεζών πληρώνουν λιγότερα χρήµατα σε σχέση µε τα «παραδοσιακά» προϊόντα, ενώ µε το ποσό που θα εξοικονομούν από την πράσινη επένδυσή τους θα µπορούν να καλύπτουν τη µηνιαία δόση τους.

news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook