Νέα μέτρα προβλέπονται για τους παραβάτες των κανόνων οδικής κυκλοφορίας σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας, αφού από τον ερχόμενο Νοέμβριο σε οποιαδήποτε χώρα της Ε.Ε. σημειωθεί μια παράβαση από αλλοδαπό οδηγό, η κλήση θα αποστέλλεται στον τόπο κατοικίας του παραβάτη.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η κλήση θα καταφθάνει στο σπίτι για οποιαδήποτε παράβαση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας πραγματοποιηθεί σε όποια χώρα της Ε.Ε. και αν αυτή σημειωθεί.

Όπως έχει διαπιστωθεί, οι οδηγοί αποφεύγουν να παραβιάζουν τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας μόνο όταν κινούνται στη χώρα τους, γνωρίζοντας ότι οι αρχές θα τους εντοπίσουν προκειμένου να τους καταλογίσουν το αναλογούν πρόστιμο, μιας και έχουν πρόσβαση στα στοιχεία τους μέσω της βάσης πληροφοριών των δηλωμένων οχημάτων.

Χαρακτηριστικό, μάλιστα, είναι το παράδειγμα της Γαλλίας, όπου διαπιστώθηκε ότι η παραβίαση των ορίων ταχύτητας από αλλοδαπούς οδηγούς αγγίζει το 25% και εκτοξεύεται στο 40%-50% σε περιόδους αιχμής.

Σύμφωνα με την Οδηγία περί ανταλλαγής πληροφοριών των παραβάσεων και αδικημάτων που σχετίζονται με την οδική ασφάλεια, τα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ το αργότερο έως τις 7 Νοεμβρίου σε όλα τα κράτη μέλη.

Αποτελεί πλέον ευθύνη των τοπικών Αρχών να εφαρμόσουν τον κανονισμό και να διασφαλίσουν τον εντοπισμό του παραβάτη από όποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αν προέρχεται.

Όπως επισημαίνεται στο κείμενο της οδηγίας «η χώρα δήλωσης ενός οχήματος δεν θα πρέπει να επιφέρει μια πιο επιεική αντιμετώπιση».

Οι οκτώ βασικές παραβάσεις που περιλαμβάνονται στην Οδηγία και για τις οποίες είναι επιβεβλημένη η αποστολή της κλήσης ακόμη και σε άλλες χώρες, εάν το όχημα είναι καταχωρημένο στην αλλοδαπή, είναι:

• Υπέρβαση ορίου ταχύτητας
• Μη χρήση ζώνης ασφαλείας
• Παραβίαση κόκκινου σηματοδότη
• Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ
• Οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών
• Μη χρήση κράνους
• Οδήγηση σε λωρίδα στην οποία απαγορεύεται η κυκλοφορία (π.χ. λωρίδες έκτακτης ανάγκης, λωρίδες αποκλειστικής χρήσης από Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κ.λπ.)
• Παράνομη χρήση κινητού τηλεφώνου ή άλλων συσκευών επικοινωνίας κατά την οδήγηση.

iefimerida.gr