Τον διάπλου του Νοτίου Αιγαίου από την Εύβοια στην Κρήτη, με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για το \’Χαμόγελο του Παιδιού\’, θα κάνουν δύο τολμηροί κωπηλάτες με τα κανό τους.

Ο 50χρονος Κώστας Μανατάκης από το Καστέλλι Κισάμου και 31 ετών Αγγελος Χριστοφίδης από την Αθήνα θα είναι οι κωπηλάτες, που θα ταξιδέψουν με μόνη συντροφιά τα κουπιά και τα κανό τους σε μια απόσταση 250, περίπου, μιλίων.

Ο Κώστας Μανατάκης είναι γνωστός για ανάλογες προσπάθειές του. Το 1999 είχε κάνει τον περίπλου της Κρήτης, το 2000 τον περίπλου Πελοποννήσου, το 2001 της ελεύθερη Κύπρου και το 2002 το ταξίδι Αλεξανδρούπολη – Αττική, πάντα με το κανό του.

Παρά την πολύ μεγάλη εμπειρία του αυτή η αποστολή έχει μια σειρά από ιδιαιτερότητες. \’Η απόσταση Εύβοια – Κρήτη δεν είναι μεγάλη για μένα. Απλά τώρα θα πρέπει να κάνουμε τον διάπλου από τη Σαντορίνη στο Ηράκλειο μια απόσταση 48 μιλίων στο ανοικτό πέλαγος.

Μέχρι τώρα είχα κάνει τον περίπλου της Κρήτης, της Πελοποννήσου, της Κύπρου ήμουν κοντά στην ξηρά. Τώρα θα πρέπει να βγούμε στο ανοικτό πέλαγος, για μια μεγάλη απόσταση με πολλά σκάφη και ταχύπλοα, που ο καιρός θα πρέπει να είναι πολύ καλός.

Αυτό είναι το μοναδικό τμήμα του ταξιδιού που με προβληματίζει\’, αναφέρει ο κωπηλάτης. Η προσπάθεια αναμένεται να ξεκινήσει στις 22 Μαΐου.

Οι δύο συνταξιδιώτες θα διανυκτερεύουν στα νησιά της διαδρομής, τα αντίσκηνά τους θα είναι έτοιμα για να τους φιλοξενήσουν σε ερημικές ή πολυσύχναστες παραλίες. \’Όπου και να πας θα βρεις κάποιον να σε αγκαλιάσει, να πει μια καλή κουβέντα, να σε φιλοξενήσει, χωρίς ιδιοτελείς σκοπούς. Αυτή είναι η εμπειρία μου από τα μέχρι σήμερα ταξίδια μου…\’, λέει ο Κώστας.

ΚΑΙ… ΚΛΗΣΗ

Στα ευτράπελα και η… κλήση που πήρε από το Λιμενικό καθώς μπήκε με το κανό του στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Όρους χωρίς να έχει πάρει τη σχετική άδεια. \’Μήνες μετά μου έστειλαν την κλήση στο σπίτι για να απολογηθώ. Τους εξήγησα γραπτώς τον στόχο μου και τι έκανα τότε που πήγα από την Αλεξανδρούπολη στον Σχινιά. Με κατάλαβαν και με… συγχώρεσαν\’.

Ο διάπλους με αριθμούς

250… τα μίλια ανάμεσα σε Εύβοια και Κρήτη 48… τα μίλια της δύσκολης διαδρομής Σαντορίνη – Ηράκλειο. 23… τα μίλια που καθημερινά θα κάνουν οι δύο κωπηλάτες. 3,5… κόμβοι η ταχύτητα που θα αναπτύσσουν. 8… ώρες το ημερήσιο ταξίδι.

Και η διαδρομή θα είναι: Ερέτρια – Ν. Στύρα – Κάρυστος – Άνδρος (Μπατσί) – Τήνος (Χώρα) – Μύκονος (Χώρα) – Νάξος (Xώρα) – Ίος (Αγία Θεοδότη) – Θήρα – Χριστιανή ( μεγάλη νησίδα συμπλέγματος Χριστιανών) – Ντία – Ηράκλειο.

πηγή: Χανιώτικα Νέα

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook