Στις 31 Αυγούστου τελειώνει το καλοκαίρι και τα θαλάσσια μπάνια και επομένως δεν χρειάζονται ναυαγοσώστες στις παραλίες !!

Το εξωφρενικό αυτό πόρισμα, προκύπτει απο το Προεδρικό Διάταγμα 23 του 2000 με το οποίο καθορίζονται όλα όσα αφορούν στους ναυαγοσώστες και τις υποχρεώσεις των εκμεταλλευομένων λουτρικές εγκαταστάσεις, δηλαδή Δήμους, ξενοδοχεία κλπ.

Και το πλέον εξωφρενικό είναι πως ο συγκεκριμένος Νόμος τηρείται κατα γράμμα απο το Ελεγκτικό Συνέδριο το οποίο απο την 1η Σεπτεμβρίου δεν εγκρίνει τυχόν δαπάνες των Δήμων για την εργασία ναυαγοσωστών.

Δηλαδή, οι Δήμοι είτε θα πρέπει να αφήσουν τις παραλίες χωρίς ναυαγοσώστες, είτε θα πρέπει να βρούν άλλους τρόπους δικαιολόγησης των δαπανών, κάτι πολύ δύσκολο έως αδύνατον με το κλίμα και τους ελέγχους που γίνονται.

Και ειδικά φέτος, με τους δεκάδες πνιγμούς Ελλήνων και τουριστών στις Κρητικές θάλασσες - και όχι μόνο - και επιπλέον με την αναμενόμενη παράταση της τουριστικής περιόδου (λόγω Αιγύπτου) η αυστηρή τήρηση του Νόμου που καθορίζει ως υποχρεωτική την τοποθέτηση ναυαγοσωστών μόνο για τους μήνες Ιούνιο - Ιούλιο - Αύγουστο, μοιάζει περισσότερο ως "εγκληματική".
Σύμφωνα με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα συναρμόδια υπουργεία πρέπει άμεσα να βρούν τρόπο παράτασης της δυνατότητας ύπαρξης ναυαγοσωστών στις παραλίες  - τουλάχιστον μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου - και επιτέλους να γίνει τροποποίηση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος που υπεγράφη πριν απο 13 ολόκληρα χρόνια.

Δείτε εδώ το Προεδρικό Διάταγμα

Ναπολέων Σαραντίδης
[email protected]