Πέντε θέσεις ανέβηκε η Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών με βάση τον δείκτη ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum (Global Competitiveness Report 2013-14) και καταλαμβάνει την 91η θέση μεταξύ 148 χωρών από την 96η θέση μεταξύ 146 χωρών πέρυσι. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης η Ελλάδα παραμένει στη τρίτη χειρότερη θέση της λίστας με μόνες χώρες τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία να θεωρούνται ολιγότερο ανταγωνιστικές.

Η βαθμολογία της Ελλάδας ήταν 3,93 με βάση την κλίμακα από το 1 έως το 7 και προέκυψε από τις επιδόσεις σε 12 επιμέρους δείκτες: Θεσμοί, υποδομές, μακροοικονομικό περιβάλλον, υγεία και πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ανώτερη εκπαίδευση και επαγγελματική εκπαίδευση, αποτελεσματικότητα της αγοράς προϊόντων, αποτελεσματικότητα της αγοράς εργασίας, ανάπτυξη της χρηματοπιστωτικής αγοράς, τεχνολογική ετοιμότητα, μέγεθος της αγοράς, επιχειρηματική εξειδίκευση και καινοτομία.

Η Ελλάδα κινείται υψηλότερα στη διεθνή κατάταξη στους ακόλουθους δείκτες: υγεία και πρωτοβάθμια εκπαίδευση (35η θέση), υποδομές (38η θέση), τεχνολογική ετοιμότητα (39η θέση) ανώτερη εκπαίδευση και επαγγελματική εκπαίδευση (41η θέση) και μέγεθος αγοράς (47η θέση). Κάτω από τη μέση της κατάταξης ήταν στους δείκτες επιχειρηματικής εξειδίκευσης (83η θέση) και καινοτομίας (87η θέση), θεσμοί (103η) και αποτελεσματικότητα της αγοράς προϊόντων (108η). Χαμηλή ήταν η κατάταξή της όσον αφορά το μακροοικονομικό περιβάλλον (147η θέση), την ανάπτυξη των χρηματοπιστωτικών αγορών (138η) και την αποτελεσματικότητα της αγοράς εργασίας (127η).

Οι πιο προβληματικοί παράγοντες για το «επιχειρείν» στην Ελλάδα σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ είναι οι εξής:

1. Πρόσβαση σε χρηματοδότηση 22,4 %
2. Κρατική γραφειοκρατία 21,2%
3. Φορολογικοί νόμοι 14,5%
4. Ασταθείς πολιτικές 12%
5. Φορολογικοί συντελεστές 9,8 %
6. Διαφθορά 6,9%
7. Εργατική νομοθεσία 5,2%
8. Ανεπαρκείς υποδομές 2,8%
9. Κυβερνητική αστάθεια- πραξικοπήματα 2,2%
10. Ανεπάρκεια στην καινοτομία 1,9%
11. Χαμηλά υγειονομικά επίπεδα 0,4%
12. Ανεπαρκώς εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό 0,3%
13. Χαμηλό εργατικό ήθος στους εργαζόμενους 0,3%
14. Περιορισμοί στην πολιτική συναλλάγματος 0,1%
15. Πληθωρισμός 0,1%
16. Έγκλημα και ληστεία 0%

Πιο ανταγωνιστική χώρα στον κόσμο, με βάση τον δείκτη του WEF, είναι για μία ακόμη χρονιά η Ελβετία, ακολουθούμενη από τη Σιγκαπούρη και τη Φινλανδία που διατηρήθηκαν στη δεύτερη και την τρίτη θέση, αντίστοιχα. Η Γερμανία ανέβηκε στην τέταρτη θέση από την έκτη που ήταν πέρυσι, ενώ οι ΗΠΑ ανέβηκαν επίσης δύο θέσεις και βρέθηκαν στην πέμπτη. Τη δεκάδα των πιο ανταγωνιστικών χωρών συμπληρώνουν η Σουηδία, το Χονγκ Κονγκ, η Ολλανδία, η Ιαπωνία και η Βρετανία.

Η Ισπανία ανέβηκε μία θέση και βρέθηκε στην 35η, ενώ η Ιταλία υποχώρησε επτά βαθμίδες στην 49η θέση. Από τις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, μόνο η Ρωσία βελτιώθηκε κατά τρεις βαθμίδες και έφθασε στην 64η θέση, ενώ η Κίνα παρέμεινε στην 29η θέση και η Βραζιλία και η Ινδία υποχώρησαν στην 56η και 60η θέση, αντίστοιχα.

Δίτε εδώ το πλήρες κείμενο της έκθεσης

ethnos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook