Τη δυνατότητα να τακτοποιήσουν τα χρέη του 2013 σε 12 δόσεις αντί της υποχρεωτικής εξόφλησης των οφειλών του 2013 εφάπαξ, όπως προέβλεπε αρχικά η διάταξη για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών «νέα αρχή», δίνει σε 380.000 οφειλέτες του ΟΑΕΕ η εγκύκλιος που δημοσιεύτηκε σήμερα.
Ανάλογη διευκόλυνση προβλέπεται εδώ και ένα μήνα και για τους οφειλέτες του ΙΚΑ ως κίνητρο για την υπαγωγή στη ρύθμιση χρεών.
Με τη ρύθμιση «νέα αρχή» -που τρέχει από το Ιούλιο- μπορούν να ρυθμιστούν οι οφειλές που είχαν δημιουργηθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012. Οι δόσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία φτάνουν έως και τις 48, ενώ για ποσά κάτω των 5.000 ευρώ μπορεί να είναι έως και 100.
Τα ταμεία προειδοποιούν πως όσοι οφειλέτες δεν τακτοποιήσουν τα χρέη τους θα βρεθούν άμεσα (εντός 20 ημερών από την αποστολή του δεύτερου ειδοποιητηρίου) αντιμέτωποι με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης οφειλών (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί κ.α.). Μάλιστα στα μέσα του μήνα ξεκινά τη λειτουργία του το νέο Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών, που θα καλύπτει όλα τους φορείς (συνολικά τα χρέη προς τα ταμεία φτάνουν τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ).
Ο ευνοϊκότερος διακανονισμός για το 2013 αποφασίστηκε -και μάλιστα με καθυστέρηση- όταν διαπιστώθηκε ότι η ρύθμιση, η μόνη ελπίδα που είχαν τα ταμεία να αντλήσουν ζεστό χρήμα, καταλήγει σε φιάσκο. Υπολογίζεται πως μόνο 20.000 έχουν ανταποκριθεί μέχρι σήμερα όταν ο συνολικός αριθμός των οφειλετών φτάνει τις 800.000. Ειδικότερα στον ΟΑΕΕ είχαν προσέλθει μέχρι και σήμερα για ρύθμιση χρεών περίπου 10.100 οφειλέτες.
Σημειώνεται πως κάθε μήνα μειώνεται ο αριθμός των δόσεων που προβλέπονται στη «νέα αρχή». Δηλαδή κάποιος που θα ρυθμίσει τώρα τις οφειλές τους έχει 46 δόσεις, αν μπει στη ρύθμιση τον επόμενο μήνα 45 και ούτω καθεξής. Πάντως όσοι οφειλέτες θεωρούν πολύ αυστηρές τις προϋποθέσεις ένταξης στη νέα αρχή, μπορούν να κάνουν χρήση και της πάγιας ρύθμισης χρεών, που προσφέρει όμως μικρότερο αριθμό δόσεων.
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook