Να μην πλήξουν το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας προειδοποίησε σήμερα τις ΗΠΑ η Μόσχα.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών, η Ρωσία αναφέρεται στους κινδύνους που θα δημιουργούσαν ενδεχόμενα πλήγματα εναντίον των αποθεμάτων χημικών υλικών στη Συρία.

«Αντιμετωπίζουμε με ιδιαίτερη ανησυχία το γεγονός ότι, μεταξύ των στόχων που εξετάζονται για τα πλήγματα, περιλαμβάνονται εγκαταστάσεις στρατιωτικών υποδομών που διασφαλίζουν την ασφάλεια του συριακού χημικού οπλοστασίου», αναφέρει το υπουργείο και προσθέτει: «Εφιστούμε την προσοχή των αμερικανικών αρχών και των συμμάχων τους εναντίον οποιουδήποτε πλήγματος σε χημικές εγκαταστάσεις και τα γύρω εδάφη γιατί κάτι τέτοιο θα αποτελούσε μια "επικίνδυνη καμπή"».

Οι ρωσικές προειδοποιήσεις έρχονται μια ημέρα αφότου η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ανακοίνωσε πως δέχθηκε αίτημα από τη Ρωσία να εκτιμήσει τις συνέπειες σε περίπτωση που ένας πύραυλος πλήξει το μικρό πυρηνικό αντιδραστήρα που διαθέτει η Συρία και πως η υπηρεσία του ΟΗΕ ερευνά το θέμα.

Η Ρωσία κάλεσε την IAEA να προχωρήσει επειγόντως σε εκτίμηση του κινδύνου καθώς οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να αναλάβουν στρατιωτική δράση για να τιμωρήσουν τη συριακή κυβέρνηση για μια φερόμενη επίθεση με χημικά.

Η Ρωσία υποστηρίζει πως οι γύρω περιοχές θα μολυνθούν από ουράνιο υψηλού βαθμού εμπλουτισμού και ότι θα είναι αδύνατο να εντοπιστεί το πυρηνικό υλικό έπειτα από ένα τέτοιο πλήγμα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να πέσει στα χέρια ανθρώπων που θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν ως όπλο.

Πυρηνικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι ο αποκαλούμενος Miniature Neutron Source Reactor (MNSR), ένας τύπος ερευνητικού αντιδραστήρα που τροφοδοτείται κυρίως με ουράνιο υψηλού βαθμού εμπλουτισμού, είναι μικρός και οποιαδήποτε διαρροή ραδιενέργειας θα δημιουργούσε μόνο τοπικά κίνδυνο.

Η ποσότητα που συνήθως περιέχει ένας τέτοιος αντιδραστήρας, περίπου ένα κιλό ουρανίου υψηλού βαθμού εμπλουτισμού, είναι μικρότερη από τα 25 κιλά που χρειάζονται για να κατασκευαστεί μια βόμβα, τονίζουν. 

Ο πρόεδρος του συριακού κοινοβουλίου κάλει το Κογκρέσο να εμποδίσει μια επίθεση 

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του συριακού Κοινοβουλίου κάλεσε τους αμερικανούς βουλευτές να μην επιτρέψουν μια στρατιωτική επίθεση εναντίον της χώρας του.

«Ζητούμε να μη λάβετε μια απερίσκεπτη απόφαση τη στιγμή που μπορείτε να πιέσετε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να εγκαταλείψει το δρόμο του πολέμου γι' αυτόν της διπλωματίας», τονίζει ο Τζιχάντ αλ Λάχαμ σε επιστολή του προς τα μέλη του Κογκρέσου. 

protothema.gr