Το Flashnews.gr στους γυναικείους συνεταιρισμούς Ασιτών και Αρχανών
Η Ανάσταση του Κυρίου σήμανε και το τέλος της νηστείας. Τα κρητικά παραδοσιακά προϊόντα είναι έτοιμα εδώ και μέρες και η μεγάλη γιορτή συνοδεύεται με εδέσματα από τις νοικοκυρές που τα ετοίμασαν από τα μέσα της μεγάλης εβδομάδας. To Flashnews.gr επισκέπτεται σήμερα στο Ηράκλειο δύο γυναικείους συνεταιρισμούς και δοκιμάζει από τα χέρια των ντόπιων γυναικών λαμπροκουλούρες, τσουρέκια και γλυκά.

«Ασιτιανά Εδέσματα»
Ο γυναικείος συνεταιρισμός στις Κάτω Ασίτες ιδρύθηκε το 2001 και ειδικεύεται στα καλιτσούνια (ανεβατά με προζύμι και λυχναράκια), στα ξεροτήγανα, τα χορτοπιτάκια, τυροπιτάκια, βουτήματα και λαδερά αλλά και κουλούρια του γάμου. Μας υποδέχεται η κυρία Μαρία Μηναδάκη που μας καλεί να δοκιμάσουμε παραδοσιακό παξιμάδι, κριθαρένιο και σταρένιο αλλά και τη μεγάλη ποικιλία από βουτήματα που φτιάχνουν οι συνολικά επτά χρυσοχέρες γυναίκες του συνεταιρισμού. Τον κατάλογο των γεύσεων συμπληρώνει η μεγάλη ποικιλία από γλυκά κουταλιού όπως σύκο, κύδωνι και σταφύλι ανάλογα με την εποχή του χρόνου.

Ο γυναικείος συνεταιρισμός των Κάτω Ασιτών ειδικεύεται στο παραδοσιακό ψωμί του γάμου και ήδη δέχονται παραγγελίες για τα καλοκαιρινά γαμήλια τραπέζια. Οι γαμήλιες κουλούρες έχουν δύο εκδοχές. Στην πρώτη το κουλούρι περιέχει γάλα, κανέλα και γαρύφαλλο και είναι διακοσμημένο με αμύγδαλο. Στη δεύτερη το κουλούρι, είναι νηστίσιμο και φτιάχνεται με πορτοκάλι και λάδι. Η επιφάνεια του έχει σουσάμι. Όπως μας λέει η κυρία Μαρία, παλιά οι γυναίκες του χωριού για να πετύχουν το φούσκωμα της ζύμης χρησιμοποιούσαν στάχτη, σήμερα η σόδα σήμερα έχει αντικαταστήσει τη στάχτη, όμως η γεύση παραμένει η ίδια.

Τον συνεταιρισμό θα τον βρείτε στις Κάτω Ασίτες και στο τηλέφωνο: 2810.861568

«Αρχανών γεύσεις»
Στον συνεταιρισμό γυναικών από τις Αρχάνες μας υποδέχεται η κυρία Σπυριδούλα Μαίση και μας καλεί να δοκιμάσουμε τις λαμπροκουλούρες και καλιτσούνια που αυτές τις ημέρες έχουν την τιμητική τους ενώ η μυρωδιά ξεχειλίζει από το σύγχρονο παρασκευαστήριο.

Ο κατάλογος των γεύσεων εδώ περιλαμβάνει γλυκά κουταλιού (σταφύλι, πορτοκάλι,νεράτζι, σύκο, λεμόνι), μαρμελάδες (σταφύλι, ποροκάλι, νεράτζι, σύκο, λεμόνι), παξιμάδια με διάφορα βότανα, πίτες (χορτόπιτες, μυζηθρόπιτες, αγνόπιτες) αλλά και αρχανιώτικες παραδοσιακές συνταγές ανάλογα με την εποχή του χρόνου (κουβαρόλι, κουραμπίεδες, ξεροτήγανα, πετιμεζόπιτα, μουσταλευριά) όπως επίσης και παραδοσιακό τραχανά (ξηρό και νωπό).

Η κυρία Μαίση μας λέει πως στα προϊόντα του συνεταιρισμού χρησιμοποιούνται αμιγώς αγνές πρώτες ύλες και αγνό παρθένο ελαιόλαδο ενώ δεν κρύβει τη χαρά που δίνει στην ίδια και τα άλλα «κορίτσια» του συνεταιρισμού η ενασχόληση αυτή, παρά τον κόπο.

Ο γυναικείος συνεταιρισμός Αρχανών γεύσεις στεγάζεται σε κτίριο στην είσοδο του οικισμού των Άνω Αρχανών. Όπου βρίσκεται και το παραδοσιακό παρασκευαστήριο. Τηλ. 2810.751968

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook