Την άμεση αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων από το Βιετνάμ είχε ζητήσει ο νυν υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, όταν το 1971 -και αφού είχε επιστρέψει ο ίδιος από το Βιετνάμ- είχε καταθέσει ενώπιον της Γερουσίας.

Ο 27χρονος τότε Κέρι φορώντας τη στρατιωτική του στολή στάθηκε μπροστά από την κατάμεστη αίθουσα της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας, και έβγαλε τον πιο διάσημο λόγο της ζωής του, που μάλιστα αποτέλεσε την αρχή της πολιτικής του καριέρας.

Κατά την ομιλία του το Απρίλιο του 1971 ο Τζον Κέρι αφού αναφέρθηκε στις θηριωδίες που γίνονταν στο Βιετνάμ ρώτησε τα μέλη της Επιτροπής « Πως ζητάτε από έναν στρατιώτη να είναι ο τελευταίος άνθρωπος που θα πεθάνει στο Βιετνάμ; Πως ζητάτε από έναν στρατιώτη να είναι ο τελευταίος άνθρωπος που θα πεθάνει για ένα λάθος;» Μέσα σε μια νύχτα ο Κέρι έγινε ο πιο αναγνωρισμένος βετεράνος του Βιετνάμ στις ΗΠΑ.

Όταν το Κέρι επέστρεψε από τον πόλεμο περισσότεροι από 540.000 στρατιώτες πήγαν στο Βιετνάμ, 33.400 είχαν σκοτωθεί και χιλιάδες διαμαρτυρίες γίνονταν στην Αμερική για την επιστροφή των στρατιωτικών δυνάμεων. 

protothema.gr