Ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι ένα νόσημα που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στην επαρχία του Δυτικού Νείλου στην Ουγκάντα το 1937 και μεταδίδεται από το τσίμπημα του μολυσμένου κουνουπιού ενώ δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο.

Περισσότερο από το 80% των ατόμων που μολύνονται δεν εκδηλώνουν συμπτώματα και μόνο το 20% παρουσιάζουν ήπια νόσο. Λιγότερο από το 1% αυτών των ατόμων εμφανίζουν σοβαρή νόσο (συνήθως σε ηλικίες άνω των 65 ετών).

Προς το παρόν δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο, ούτε ειδική θεραπεία για την λοίμωξη. Τα μέτρα προφύλαξης επικεντρώνονται σε μέτρα μείωσης έκθεσης σε τσιμπήματα κουνου-πιών.

Τρόποι αποφυγής τσιμπήματος κουνουπιών

1. Χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα ή πάνω από τα ρούχα (χρόνος δράσης των εντομοαπωθητικών 1-5 ώρες)
2. Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα (αεροζόλ, ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, σπιράλ) 
3. Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων (ρούχα που καλύπτουν όσο περισσότερο το σώμα),πιο αποτελεσματικά είναι τα φαρδιά και ανοιχτόχρωμα ρούχα.
4. Αντικουνουπικά πλέγματα-σίτες που εμποδίζουν την είσοδο κουνουπιών στα σπίτια
5. Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγαλύτερη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που δεν ενδείκνυται η χρήση άλλων μέσων π.χ σε βρέφη κάτω των 2 μηνών. 
6. Απομάκρυνση στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνά-ζοντα νερά που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους . 
Σημειώνεται ακόμα ότι το έδαφος που παραμένει για μεγάλα χρονικά διαστήματα υγρό μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αυγών.
7. Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει την δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (κυρίως οροφής ) δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.
8. Καλό κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών διότι είναι σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια
9. Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για τον φωτισμό εξωτερικών χώρων διότι προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια.


Επισημαίνεται ότι ο τρίτος κύκλος ψεκασμών για την καταπολέμηση των κουνουπιών έχει ολοκληρωθεί σε όλους τους δήμους της Π.Ε. Ρεθύμνου ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο τέταρτος κύκλος ψεκασμών από τα ειδικά συνεργεία για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση των κουνουπιών από μεγάλες εστίες στάσιμων νερών γύρω από τους οικισμούς.

Οι πολίτες ωστόσο θα πρέπει να εφαρμόζουν τα ανωτέρω αναφερόμενα μέτρα αποφυγής ανάπτυξης των κουνουπιών στον ιδιωτικό τους χώρο.