Αύριο Τρίτη (26/4) στις 3μμ και στην Επισκοπή Πεδιάδος Ηρακλείου, θα γίνει η κηδεία του Μιχάλη Αργυράκη, ιδρυτή του «Αργυράκειου Εθνολογικού Πολεμικού Μουσείου», ο οποίος «έφυγε» ανήμερα του Πάσχα σε ηλικία 76 ετών.

Γεννημένος σε ένα χωριό έξω από το Ηράκλειο, την Ελιά, έζησε τη φρίκη του πολέμου, όπως κι όλοι οι συνομήλικοι του. Γιος του Γιάννη Αργυράκη, ενός παλικαριού που έγραψε χρυσές σελίδες στην Εθνική Αντίσταση κατά τη Μάχη της Κρήτης, αλλά και από μάνα αγωνίστρια, ο καπετάν Μιχάλης ακολούθησε τα βήματα τους.

Έχασε τους γονείς του στα χρόνια της Κατοχής και έζησε από τότε συγκινητικά προσηλωμένος στην ιδέα της πατρίδας. Με ζήλο διακόνησε την εθνική παράδοση και αγωνίστηκε με ποικίλους τρόπους ώστε ή νέα γενεά των Ελλήνων να μην απεμπολήσει τα παραδοσιακά στοιχεία του πολιτισμού μας και ιδιαίτερα της γενέτειρας του Κρήτης.

Το πάθος του για την Ελλάδα και την ιστορία της τον έκανε να αφιερώσει τη ζωή του στη συλλογή και έκθεση ιστορικών κειμηλίων αλλά κυρίως στο να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο και να εμψυχώνει τους ξενιτεμένους Έλληνες.

Ακόμη τα τελευταία χρόνια δέχθηκε τιμητικές διακρίσεις από την Ακαδημία Αθηνών, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αρχηγούς ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ και από πολλές Στρατιωτικές Μονάδες.

 Ακόμη τιμήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο (Χρυσό Σταυρό), το Πολεμικό Μουσείο της Αυστραλίας (που του απένειμε το μετάλλιο «Σαμψών»), το Μοναστήρι Αρκάδι (Χρυσό Μετάλλιο), τους βετεράνους της Μάχης της Κρήτης, κ.α.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook