Την έναρξη εγγραφών για τα νέα τμήματα Ξιφασκίας ανακοίνωσε η Αθλητική Λέσχη Ξιφασκίας Χανίων.
Αναλυτικά:

ΕΝΑΡΞΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2013 – 2014

Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΞΙΦΑΣΚΙΑΣ ΧΑΝΙΩΝ ανακοινώνει την έναρξη εγγραφών για τα νέα τμήματα Ξιφασκίας . Γνωρίστε το πιο συναρπαστικό ολυμπιακό άθλημα με τμήματα εκμάθησης αλλά και αγωνιστικά  :

  • Παίδων

  • Εφήβων

  • Ενηλίκων

Οι προπονήσεις θα γίνονται στις αθλητικές εγκαταστάσεις της Παλιάς Ηλεκτρικής Δήμου Χανίων

Πληροφορίες – Εγγραφές καθημερινά τηλ. 6984622321, 6945797259, 28210 27800-3

Μικρή γνωριμία με τον κόσμο της Ξιφασκίας

Ιστορία της Ξιφασκίας

Το άθλημα της ξιφασκίας είναι ένα από τα τέσσερα αθλήματα που εμφανίζονται ως μέρος του αγωνιστικού προγράμματος όλων των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, ξεκινώντας από το 1896. Η καταγωγή της έλκεται από τα βάθη της αρχαιότητας, από το 6.000 π.Χ., όπου ήταν γνωστή όχι μόνο στην Αρχαία Ελλάδα, αλλά και στην Αίγυπτο, την Κίνα και τις Ινδίες.

Οι πρώτες σχολές ξιφασκίας εμφανίστηκαν κατά την εποχή του Μεσαίωνα το 1450 μ.Χ. στην Ισπανία, ενώ οι πρώτοι κανόνες θεσπίστηκαν το 1537, με την ίδρυση της Ακαδημίας των Όπλων στο Παρίσι.

Η Ξιφασκία στην Ελλάδα

Η Ξιφασκία διαδόθηκε στην Ελλάδα από τα τέλη του 19ου αιώνα, ενώ το πρώτο σωματείο ιδρύθηκε το 1888. Σήμερα αριθμούνται περίπου 60 σωματεία σε όλη την Ελλάδα. Στην Κρήτη μέχρι πρότινος υπήρχε ένα μόνο σωματείο στο Ηράκλειο, ενώ από το 2005 ιδρύθηκε και  στα Χανιά

Η σύγχρονη ξιφασκία

Η ξιφασκία σήμερα είναι ένα άθλημα αίθουσας και βασίζεται στην αναμέτρηση δύο παικτών από τους οποίους ο καθένας προσπαθεί αφενός να επιτύχει όσο γίνεται περισσότερα χτυπήματα με το ξίφος του επάνω στον άλλο και αφ΄ εταίρου να αποφύγει τα χτυπήματα του αντιπάλου του.

Προκειμένου ένας αθλητής να φτάσει στο σημείο να συμμετάσχει σε κάποιο αγωνιστικό παιχνίδι, απαιτείται να καταβάλλει προσπάθεια κατά τη διάρκεια της προπόνησης όπου απαιτείται μεγάλη προσοχή και πειθαρχία.

Η Ξιφασκία αν και είναι εκ των παλαιοτέρων αθλημάτων, τελευταία, αναπτύσσεται ραγδαίως σε παγκόσμια επίπεδο.

Περιγραφή

Υπάρχουν τρία είδη όπλων, το ξίφος ασκήσεως, το ξίφος μονομαχίας και η σπάθη, στα οποία αγωνίζονται άνδρες και γυναίκες. Η παραπάνω διάκριση βασίζεται τόσο στη μορφή του σπαθιού όσο και στην επιφάνεια-στόχο που θεωρείται έγκυρη και διαφέρει στα τρία όπλα.

Ξίφος ασκήσεως ( Foil)

Είναι το ελαφρύτερο από τα 3 είδη σπαθιών. Το ξίφος ασκήσεως έχει συνολικό μήκος 110 εκατοστά και μήκος λάμας 90 εκατοστά. Το συνολικό βάρος του ξίφους ασκήσεως πρέπει να είναι μικρότερο από 500 γραμμάρια. \"\"
Το ξίφος ασκήσεως είναι αποκλειστικά όπλο κρούσης Στο ξίφος ασκήσεως, υπολογίζονται μόνο τα κτυπήματα που δίνονται στη λεγόμενη έγκυρη επιφάνεια. Η έγκυρη επιφάνεια περιορίζεται στον κορμό και δεν περιλαμβάνει τα άκρα και το κεφάλι.

Ξίφος μονομαχίας ( Epee)

Απόγονος του ξίφους που χρησιμοποιούσαν στις αρχαίες μονομαχίες. Το ξίφος μονομαχίας έχει μήκος 110 εκ. και μήκος λάμας 90 εκ. Το συνολικό βάρος δεν ξεπερνά τα 770 γραμμάρια\"\"
Το ξίφος μονομαχίας είναι αποκλειστικά όπλο κρούσης Στο ξίφος μονομαχίας έγκυρη επιφάνεια λογίζεται ολόκληρο το σώμα του αθλητή

Σπάθη ( Sabre)

Αποτελεί παραλλαγή του σπαθιού του ιππικού και μέχρι πρόσφατα το χρησιμοποιούσαν μόνο άνδρες. Η σπάθη έχει συνολικό μήκος 105 εκ. και μήκος λάμας 88 εκ., ενώ το βάρος της είναι μικρότερο από 500 γραμμάρια.\"\"
Η βασική διαφορά της σπάθης σε σχέση με τα άλλα όπλα είναι ότι δίδεται χτύπημα και με την κόψη του σπαθιού εκτός από την \’μύτη-πούντα\’ Η έγκυρη επιφάνεια περιλαμβάνει ολόκληρο το τμήμα του κορμού του σώματος

Πίστα

Οι αγώνες της ξιφασκίας διεξάγονται σε κλειστό χώρο και πάνω σε ειδική επιφάνεια που ονομάζεται «πίστα». Η πίστα έχει μήκος 14μ και πλάτος 1,5μ.

Στολή

Οι ξιφομάχοι φορούν προστατευτικό γιλέκο και ζακέτα, προστατευτική μάσκα, προστατευτικό γάντι και παντελόνι και ειδικά παπούτσια ξιφασκίας.

Ατομικοί Αγώνες

Κάθε αγώνας διαρκεί 3 γύρους των 3 λεπτών με ένα λεπτό διακοπή ανάμεσα στους γύρους. Νικητής αναδεικνύεται ο αθλητής που θα πετύχει πρώτος 15 έγκυρες επαφές επί του αντιπάλου

Ομαδικοί Αγώνες

Κάθε ομάδα αποτελείται από 3 αθλητές. Νικήτρια θεωρείται η ομάδα που πρώτη θα πετύχει συνολικά 45 επαφές επί των αθλητών της αντιπάλου

Οφέλη από το άθλημα της Ξιφασκίας

Ο αθλητής της ξιφασκίας αναπτύσσει πλέον της φυσικής κατάστασης :

  • Αίσθηση του σώματος στο χώρο, Συντονισμός του σώματος κατά την κίνηση, Συντονισμός οπτικών ερεθισμάτων

  • Βελτίωση ψυχικών χαρακτηριστικών, Προσοχή , Συγκέντρωση

  • Έλεγχο συναισθημάτων, Συγχρονισμό κινητών – φυσικών δεξιοτήτων

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook