«Το ελληνικό εμπόριο δεν φοβάται τους φορολογικούς ελέγχους, για απόκρυψη καθαρών εισοδημάτων, τη μη υποβολή δήλωσης και τη νόθευση φορολογικών στοιχείων, αλλά τις υπερβολές αναφορικά με την αδυναμία καταβολής και διακράτησης φόρων», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης για το ποινολόγιο και τα φορολογικά πρόστιμα, προσθέτοντας ότι τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις για φορολογικές και ασφαλιστικές παραβάσεις πρέπει αρχικά να επιβάλλονται για συμμόρφωση και όχι για εξόντωση.

Στη δήλωσή του ο κ. Κορκίδης σημείωσε: «Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και η διάκρισή της από την φοροαδυναμία, συνιστά ενδεχομένως την πιο σημαντική πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική κοινωνία για την έξοδό της από την κρίση. Η ελαστικοποίηση των ποινών για φορολογικές παραβάσεις έχει αποκλειστικό στόχο τη βελτίωση της εισπραξιμότητας των προστίμων.

Οι Έλληνες έμποροι έχουμε πλήρη συναίσθηση του προβλήματος και είμαστε αποφασισμένοι να συνδράμουμε, αφού η έκδοση απόδειξης και τιμολογίου πώλησης δεν είναι επιλογή, αλλά υποχρέωσή μας. Κάποια στιγμή όμως θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η απόδειξη αποδεικνύει πραγματική δαπάνη και θα πρέπει να έχει την ανάλογη αξία στην επιβαλλόμενη φορολογία κάθε Έλληνα.

Η έκδοση ανακριβούς, πλαστού ή εικονικού φορολογικού στοιχείου, καθώς επίσης η λήψη και χρήση του σε γνώση του επιχειρηματία, σίγουρα δεν αποτελεί φοροαδυναμία, αλλά ξεκάθαρη παράβαση. Ο νέος τιμοκατάλογος φορολογικών προστίμων διαχωρίζει τις μικρές από τις μεγάλες παραβάσεις καθορίζοντας ως όριο τα 5.000 ευρώ και όχι την επανάληψη, ενώ περιλαμβάνει και εκπτώσεις από 25- 75%.

Διαδικασίες εξπρές θα καθιερώνουν πλέον δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων και λογαριασμών, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς κινητών και ακίνητων αξιών. Στους παραβάτες θα παρέχεται η δυνατότητα εξωδικαστικής λύσης με την υποβολή αίτησης διοικητικού συμβιβασμού εντός ανατρεπτικής προθεσμίας 60 ημερών. Αυτό που ουσιαστικά αλλάζει στο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών είναι ο εξορθολογισμός με χαμηλότερα πρόστιμα, αλλά με αυστηροποίηση των μέτρων είσπραξής τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓ Δημοσίων Εσόδων, εισπράττεται μόνο το 5% των φορολογικών προστίμων που αλόγιστα έχουν επιβληθεί και αντιστοιχούν στο 44% των 60 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμών φορολογικών οφειλών».

newsbomb.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook