Ανακοίνωση με αφορμή τις εξελίξεις στο χώρο της Εκπαίδευσης εξέδωσε ο Αγροτικό Σύλλογος Αστερουσίων.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

\”Η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ συνεχίζει την επίθεση που είχε ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι και είχε στείλει πάνω από 2000 εκπαιδευτικούς στη διαθεσιμότητα και την ανεργία. Στις 10 Σεπτέμβρη ψήφισε το Νομοσχέδιο για το Νέο Λύκειο και το νέο Επαγγελματικό Λύκειο.

Σαν Αγροτικός Σύλλογος θεωρούμε ότι τα νομοσχέδια αυτά αποτελούν ένα ακόμα έγκλημα σε βάρος του λαού, της μόρφωσης των παιδιών μας, σε βάρος των εκπαιδευτικών.

Με τα νομοσχέδια αυτά χτυπιέται το δικαίωμα στη γενική μόρφωση αφού τα Λύκεια μετατρέπονται σε ένα απέραντο εξεταστικό κέντρο. Κάθε παιδί που θέλει να σπουδάσει θα πρέπει να υποστεί 4(!!) Φορές τη δοκιμασία των πανελλαδικών εξετάσεων.

Με αυτό τον τρόπο διαμορφώνεται το έδαφος για μεγάλη μαθητική διαρροή, κύρια προερχόμενη από τις φτωχές λαϊκές οικογένειες, από τη μία και από την άλλη φούντωμα των φροντιστηρίων και της παραπαιδείας.

Παράλληλα στέλνουν τα παιδεία των ΕΠΑΛ σε τσάμπα ανασφάλιστη εργασία με μόλις 9 ευρώ μικτά στα πλαίσια του προγράμματος σπουδών μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ υπονομεύοντας κάθε δικαίωμα για μόνιμη και σταθερή εργασία με αξιοπρεπή μισθό και εθίζοντας τη νεολαία από νωρίς σε λίγα δικαιώματα .

Με τις ρυθμίσεις, δηλαδή, του συγκεκριμένου νομοσχεδίου γίνονται ακόμα περισσότερα βήματα στην κατεύθυνση του σχολείου της αγοράς, της διείσδυσης μονοπωλίων στο χώρο της παιδείας μπαίνουν ακόμα περισσότεροι ταξικοί φραγμοί στα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων.

Και στην περιοχή μας τα σημάδια της αντιλαϊκής πολιτικής στην παιδεία είναι μεγάλα. Το ΕΠΑΛ στο Μεσοχωριό είναι έτοιμο να κλείσει. Πολλά δημοτικά σχολεία ανοίγουν αυτή τη χρονιά χωρίς δασκάλους, ενώ στόχευση της Κυβέρνησης είναι πολλά από αυτά να κλείσουν και να συμπτυχθούν σε άλλα, ρίχνοντας το βάρος της μετακίνησης στους γονείς αφού οι δήμοι αδυνατούν.

Αυτή η κατάσταση πρέπει να μας βρει όλους αντιμέτωπους. Η πολιτική που ακολουθείται στην παιδεία είναι η ίδια με αυτή που μας ξεκληρίζει, που μας πετάει από την παραγωγή γιατί δεν μπορούμε να αντέξουμε το κόστος παραγωγής. Η φτωχομεσαία αγροτιά, ο λαός της περιοχής μας δεν αντέχει άλλα βάρη.

Καλούμε το λαό της περιοχής να κάνει υπόθεση δική του το ζήτημα της παιδείας. Εμάς κύρια χτυπάει το νομοσχέδιο τους φτωχούς αγρότες, τους εργαζόμενους και τους φτωχούς επαγγελματίες, τα παιδιά μας και τους εκπαιδευτικούς να ορθώσουμε το ανάστημά μας.

Στηρίζουμε τον αγώνα και αυτές τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών που αντιπαλεύουν στην πράξη τον πραγματικό χαρακτήρα της επίθεσης που δεχόμαστε και απαιτούμε :

• ΟΧΙ στο σχολείο της αγοράς. ΟΧΙ στους Νέους Ταξικούς φραγμούς.

• Ν\’ αποσυρθεί το νομοσχέδιο που σφαγιάζει τη ζωή και τη μόρφωση των παιδιών μας, που τα πετά έξω από το Λύκειο. Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία. Όχι στο σχολείο της αγοράς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υποχρεωτική Δίχρονη Προσχολική Αγωγή. Ένα σχολείο υποχρεωτικό για όλα τα παιδιά, ενιαίο, 12χρονο, που θα τα μορφώνει και δεν θα τα εξοντώνει. Δίχρονες Δημόσιες Επαγγελματικές Σχολές μετά το 12χρονο σχολείο.

• Οι εξετάσεις να έχουν μόνο ενδοσχολικό, προαγωγικό χαρακτήρα. Όχι στις πανελλαδικού χαρακτήρα εξετάσεις σε Λύκειο και ΕΠΑΛ. Πανελλαδικού τύπου εξετάσεις για την πρόσβαση σε ΑΕΙ και ΤΕΙ αποκλειστικά στην ευθύνη του κράτους και όχι των πανεπιστημίων.

• Κατάργηση του έτους μαθητείας. Πρακτική άσκηση οργανικά ενταγμένη στο πρόγραμμα σπουδών και το επάγγελμα. Όχι στην πιστοποίηση, το πτυχίο αποκλειστική προϋπόθεση για το επάγγελμα.

• Καμία τάξη με πάνω από 20 μαθητές. Καμία κατάργηση, σύμπτυξη-συγχώνευση σχολείων και τμημάτων. Κανένα σχολείο χωρίς εκπαιδευτικούς και βιβλία. Ούτε ένα ευρώ από τις τσέπες των γονιών για τη λειτουργία των σχολείων.

• Ούτε ένα παιδί χωρίς εμβολιασμό και χωρίς κάρτα υγείας. Δωρεάν γεύμα για όλα τα παιδιά. Δωρεάν ασφαλή μεταφορά για όλα τα παιδιά. Καμία ιδιωτικοποίηση-καμία εκποίηση του δημόσιου πλούτου-κανένα κλείσιμο σχολείου – καμία εκχώρηση δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών και οργανισμών στους άρπαγες των επιχειρηματικών ομίλων.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook