Σταματά η δοκιμή χαπιού με στόχο την πρόληψη της λοίμωξης από τον ιό που προκαλεί το AIDS, που διεξαγόταν σε δείγμα χιλιάδων γυναικών στην Αφρική, καθώς τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δεν δείχνουν ότι προκύπτει κάποιο όφελος.

Οι γυναίκες που παίρνουν το σκεύασμα Truvada (true-VAH\’-duh), το οποίο παράγει η φαρμακευτική εταιρεία Gilead Sciences Inc., είναι εξίσου πιθανόν να μολυνθούν από τον ιό HIV, συγκριτικά με γυναίκες που παίρνουν ανενεργό φάρμακο (placebo), αποκάλυψε η προσωρινή ανάλυση των στοιχείων. Ακόμη κι αν η μελέτη συνεχιζόταν, δεν θα ήταν δυνατόν να καθοριστεί κατά πόσο τα χάπια συντελούν στην πρόληψη της λοίμωξης, δεδομένου ότι η έρευνα βρίσκεται σε αρκετά προηγμένο στάδιο.

Η ανακοίνωση προκαλεί απογοήτευση, καθώς άλλη έρευνα πέρσι την Άνοιξη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Truvada συντελεί σε πρόληψη των μολύνσεων των ομοφυλόφιλων και ετεροφυλόφιλων ανδρών συνδυαστικά με τη χρήση προφυλακτικού, την συμβουλευτική θεραπεία και άλλες παρεμβάσεις. Τότε πολλοί ειδικοί είχαν θεωρήσει ως καινοτομία την θεραπεία, με δυνατότητες επιβράδυνσης της επιδημίας του AIDS.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Family Health International που δραστηριοποιείται στην έρευνα για το AIDS σε ανακοίνωσή της δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για την μελέτη του Truvada. Η δοκιμή είχε ξεκινήσει πριν δύο χρόνια και είχε συμπεριλάβει 3.900 γυναίκες στην Κένυα, την Τανζανία και τη Νότια Αφρική. Μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, είχαν καταγραφεί 56 νέες λοιμώξεις.

Ενώ δεν αναφέρθηκαν προβλήματα με την ασφάλεια του χαπιού, οι γυναίκες που το έπαιρναν ήταν πιθανότερο να κυοφορήσουν, συγκριτικά με τις γυναίκες της ομάδας ελέγχου.

«Η παρατήρηση αυτή μας προκάλεσε έκπληξη και σίγουρα δεν μπορεί να αιτιολογηθεί», με όσα είναι γνωστά για τις επιπτώσεις του χαπιού στις γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια, σημειώνει ο Δρ Τιμοθι Μαστρο.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Αμερικανικό Γραφείο για την Διεθνή Ανάπτυξη και το Ίδρυμα «Bill & Melinda Gates».

Ο Δρ Μάστρο πάντως τονίζει ότι η χρήση του χαπιού ή κάποιου εκ των συστατικών του με στόχο την πρόληψη είναι ελπιδοφόρος προοπτική, αν και τα οφέλη και οι κίνδυνοι ποικίλουν ανάλογα το φύλο και τον τρόπο εξάπλωσης του ιού (το σεξ μεταξύ ανδρών και γυναικών ή το πρωκτικό σεξ μεταξύ ανδρών).

Πέρσι πάντως σε μελέτη που έγινε στη Νότιο Αφρική, διαπιστώθηκε ότι κολπικό τζελ με τενοφοβίρη μειώνει στο μισό τις πιθανότητες μόλυνσης της γυναίκας από φορέα σύντροφο. Η προστασία ήταν δηλαδή μεγαλύτερη για όσες συμμετέχουσες χρησιμοποίησαν το τζελ σωστά.

Παρόμοια επίδραση καταγράφηκε και στην δοκιμή του χαπιού σε ομοφυλόφιλους άνδρες. Το χάπι μείωσε τις πιθανότητες μόλυνσης κατά 44% και κατά 73% ή και περισσότερο μεταξύ των ανδρών που έκαναν χρήση του φαρμάκου σωστά. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ πρόσφατα εξέδωσαν οδηγία για την συνταγογράφηση του Truvada μαζί με άλλα προληπτικά μέσα σε ομοφυλόφιλους άνδρες.

Όμως τώρα τα νέα στοιχεία, δείχνουν ότι στα δείγματα αίματος που ελήφθησαν από τις γυναίκες υπάρχουν πληροφορίες για τον σωστό τρόπος χρήσης του χαπιού.

Δύο άλλες έρευνες είναι ήδη σε εξέλιξη στην Αφρική όπου φάρμακα κατά του AIDS δοκιμάζονται σε ετεροφυλόφιλες γυναίκες και σε ζευγάρια, όπου ο ένας είναι φορέας του ιού και ο άλλος όχι. Τα αποτελέσματα αναμένονται σε δύο χρόνια.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook