Την ανάγκη καταπολέμησης κάθε μορφής μίσους και φανατισμού καταδικάζοντας τη ναζιστική θηριωδία επεσήμανε σήμερα στην Βιάννο στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα ‘’ ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές αποζημιώσεις ‘’ ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Ο Περιφερειάρχης απευθυνόμενος στις αντιπροσωπείες από όλη την Ελλάδα αλλά και σε παριστάμενους φιλέλληνες Γερμανούς, εξέφρασε την στήριξη του στο συνέδριο και στα δίκαια αιτήματα των Βιαννιτών αλλά και όλου του Ελληνικού λαού για την διεκδίκηση από την Γερμανική Κυβέρνηση αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου.

Αναφερόμενος στην 70η επέτειο του ολοκαυτώματος της Βιάννου και την εκτέλεση των 461 ηρώων, ο Περιφερειάρχης είπε, ότι, είναι επέτειος μνήμης αλλά και χρέους να διδαχθούμε, να διαφυλάξουμε τις παρακαταθήκες των αγωνιστών αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα.

Συγκεκριμένα η ομιλία του Σταύρου Αρναουτάκη έχει ως εξής:

Με βαθιά συγκίνηση σας καλωσορίζω στο 2ο πανελλήνιο συνέδριο για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές αποζημιώσεις αλλά και για τα 70 χρόνια που συμπληρώνονται φέτος από το Ολοκαύτωμα της Βιάννου.

Στη Βιάννο έχει γραφεί ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της ελληνικής εθνικής αντίστασης και της βαρβαρότητας της γερμανικής κατοχής, όπου τον Σεπτέμβριο του 1943 το αιματοκύλισμα και οι λεηλασίες υπήρξαν πρωτοφανείς. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο ελληνικό ολοκαύτωμα σε αριθμό νεκρών.

Η εβδομηκοστή επέτειος μνήμης αποτελεί ακόμα μια ευκαιρία να θυμηθούμε και να διδαχθούμε, αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα. Είναι χρέος μας να διαφυλάξουμε την ιστορία μας και να εκφράσουμε σεβασμό στη μνήμη των νεκρών.

Η φρίκη των ολοκαυτωμάτων που βίωσε η Κρήτη όπως και άλλα μέρη της Ελλάδας αναδεικνύει τη γενναιότητα και τον ηρωισμό των αγωνιστών, το θάρρος και την περιφρόνηση των αμάχων κατοίκων -μαρτύρων απέναντι στο θάνατο.

Πρόκειται για μία στάση που προκαλεί συναισθήματα δέους και συγκίνησης για το ψυχικό σθένος και το πατριωτικό φρόνημα των ανθρώπων αυτών.

Τα ολοκαυτώματα δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεχαστούν. Παράλληλα εκφράζουμε την ανάγκη για συναδέλφωση των λαών και ειρήνη.

Καταδικάζουμε κάθε μορφή πολεμικής σύρραξης, κατοχής, λεηλασίας στο πλαίσιο της επεκτατικής πολιτικής οποιουδήποτε λαού εις βάρος άλλων λαών, εθνικών ομάδων και μειονοτήτων, στο όνομα οποιασδήποτε ιδεολογίας, θρησκείας, εθνικής διεκδίκησης και εθνικιστικού φανατισμού.

Πρέπει να τονίσουμε την ανάγκη για την καταπολέμηση κάθε μορφής μίσους και φανατισμού.

H φετινή εκδήλωση πιστεύω ότι αποκτά ιδιαίτερα επίκαιρο νόημα, με δεδομένο ότι γίνεται σε μια εποχή οξύτατης κοινωνικής και οικονομικής κρίσης.

Μιας εποχής που έχει ομοιότητες, θα μου επιτρέψετε να πω, με εκείνη που οδήγησε την ανθρωπότητα στο Ολοκαύτωμα και στην καταστροφή του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.

Η ιστορία έχει τη δύναμη να μας προϊδεάζει για το μέλλον, να αποφεύγουμε τα λάθη του παρελθόντος, να γνωρίσουμε τις βαθύτερες αιτίες που οδήγησαν την ανθρωπότητα στα Ολοκαυτώματα.

Η συνέχιση αυτής της ιστορικής γνώσης είναι το δικό μας χρέος, για την ελευθερία, την δικαιοσύνη, την ειρήνη, τον πολιτισμό.

Η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει το σημερινό συνέδριο και στέκεται δίπλα στα δίκαια αιτήματα όχι μόνο των Βιαννιτών αλλά όλου του Ελληνικού λαού σχετικά με την διεκδίκηση αποζημιώσεων από τους Γερμανούς, σε σχέση με το κατοχικό δάνειο που είχε αναγκαστεί να δώσει η Ελλάδα, αλλά και την αρπαγή αρχαιολογικών θησαυρών.

Ας είναι αιωνία η μνήμη των ηρώων-μαρτύρων των ολοκαυτωμάτων.