Οι γαλλικές εισαγγελικές αρχές ζήτησαν σήμερα την καταδίκη σε οκτώ χρόνια κάθειρξη ενός καθηγητή ο οποίος κατηγορείται ότι διέταξε την επίθεση με καυστικό οξύ σε βάρος του λυκειάρχη ενός γαλλικού σχολείου στο Λάγκος της Νιγηρίας το 2010.

Ο Σλιμάν Σαλί, 41 ετών, ο οποίος κατάγεται από το Ρουμπέ της βόρειας Γαλλίας και αρνείται όλες τις κατηγορίες, δικάζεται στο κακουργιοδικείο της Ιόν για συνέργεια σε βιαιοπραγία, που τιμωρείται από τον ποινικό κώδικα με κάθειρξη έως και 15 ετών.

«Αυτή η περίπλοκη δίκη μας βάζει μέσα στη ζωή αυτή του γαλλικού λυκείου του Λάγκος, σε μια αποπνικτική ατμόσφαιρα πίσω από κλειστές πόρτες», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας Γκρεγκορί Λερουά αναφερόμενος στην υπόθεση.

Ο Σαλί δίδασκε λογοτεχνία και φιλοσοφία στο λύκειο Λουί Παστέρ της Νιγηρίας. Το απόγευμα της 19ης Νοεμβρίου 2010 ένας άγνωστος εμφανίστηκε στο σχολείο και έριξε ένα ποτήρι γεμάτο με καυστικό υγρό στο πρόσωπο του λυκειάρχη Πασκάλ Μεγιέρ, ο οποίος έχασε το ένα του μάτι από τα εγκαύματα που υπέστη.

«Το 2009, όταν διορίστηκε επικεφαλής του ιδρύματος ο Μεγιέρ, ένας άνθρωπος ακέραιος, ευθύς, έντιμος, ο Σαλί που είναι δόλιος, άτιμος και πανούργος αισθάνθηκε ότι τα πράγματα άλλαζαν. Δύο μήνες αργότερα τον κάλεσαν να σταματήσει τις εμπορικές δραστηριότητές του στο λύκειο και τα δάνεια που χορηγούσε», εξήγησε ο Λερουά, εκτιμώντας ότι με την άφιξη του νέου λυκειάρχη ο κατηγορούμενος «έχασε χρήματα». Λίγους μήνες αργότερα αφαιρέθηκαν από το αυτοκίνητο του Σαλί οι διπλωματικές πινακίδες με τις οποίες κυκλοφορούσε παρανόμως ενώ ο λυκειάρχης του διαμήνυσε ότι θα έκανε αρνητική εισήγηση όσον αφορά την ανανέωση της σύμβασής του με το σχολείο.

Η εισαγγελία βασίζεται κυρίως στη μαρτυρία μιας πρώην συναδέλφου και φίλης του κατηγορουμένου στην οποία φέρεται να εμπιστεύτηκε ότι έκανε μια «βλακεία» και ότι το οξύ έπρεπε να πέσει στα πόδια του λυκειάρχη και όχι στο πρόσωπο. Ο καθηγητής πάντως αρνείται ότι έκανε αυτή τη δήλωση και ότι κατέβαλε 50.000 νάιρα (περίπου 250 ευρώ) στον άγνωστο Νιγηριανό που επιτέθηκε στον Μεγιέρ.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook