Τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Γεώργιο Δεικτάκη επισκέφτηκαν χθες 16 Σεπτεμβρίου στο γραφείο του ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου κ. Κώστας Μαμουλάκης , συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία εκπροσώπων φορέων του Φόδελε, με θέμα συζήτησης τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα του τόπου γέννησης του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.

Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο Πρόεδρος του ΔΟΠΠΑΜ και της επιτροπής El Greco κ. Γ. Αεράκης, ο αντιδήμαρχος κ. Δρ. Μαρής, ο Πρόεδρος της κοινότητας Φόδελε Γ. Φακουκακης, η Τοπική Σύμβουλος Χ. Καρνίκη, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου της περιοχής Μ. Φακουκάκης, o κ. Στέργιος Μαρής καθώς και μέλη του Συλλόγου.
Ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου παρουσίασε στον Γενικό Γραμματέα όλα τα στοιχεία που συνδέουν τον σπουδαίο Κρητικό με το Φόδελε, στοιχεία στα οποία στηρίχτηκε το Ελληνικό και το Ισπανικό κράτος, δημιουργώντας στον οικισμό το μοναδικό στην Ελλάδα μουσείο Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, στην οικία του ζωγράφου.

Παράλληλα, τόνισε την ισχυρότατη παράδοση που έχει δημιουργηθεί για το θέμα, τονίζοντας ότι «γενιές και γενιές σε όλο τον κόσμο μεγάλωσαν μαθαίνοντας ότι στο Φόδελε γεννήθηκε ο Greco, δεν γίνεται να σβηστούν όλα από τη μια στιγμή στην άλλη». Διευκρίνισε τέλος ότι ο δήμος Μαλεβιζίου δεν διεκδικεί κανένα όφελος ενόψει του έτους «Δομήνικου Θεοτοκόπουλου», αλλά δεν είναι διατεθειμένος να δεχτεί και την αλλοίωση μιας τόσο ισχυρής παράδοσης, που προβάλει το Μαλεβίζι σε ολόκληρο τον κόσμο.

Από την όλη συζήτηση και την ανάδειξη ιστορικών αναφορών κατεδείχθη περίτρανα η καταγεγραμμένη, τόσο στην κοινή γνώμη της Κρήτης όσο και όλης της Ελλάδας αδιαμφισβήτητη καταγωγή του μεγάλου καλλιτέχνη.

Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να ακυρωθούν όλες εκείνες οι παραδοχές που έχουν να κάνουν με πράξεις και προσφορές όπως είναι αυτή του Ανδρέα Παπανδρέου, της Μελίνας Μερκούρη, καθώς και διακεκριμένων ιστορικών Μελετητών που εξυμνούν την προσωπικότητα και το μέγεθος του Φοδελιανού ζωγράφου.

Ο κ. Δεικτάκης από την πλευρά του συμμερίστηκε απόλυτα τις απόψεις του Δημάρχου και δεσμεύτηκε να μεταφέρει και να τονίσει όλα αυτά τα στοιχεία στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Γ. Μιχελάκη και στον Υπουργό Πολιτισμού κ. Π. Παναγιωτόπουλο.

Ο κ. Δεικτάκης ανέφερε, ότι θα πρέπει να δικαιολογήσουν οι έχοντες αντίθετη άποψη την δαπάνη πολλών εκατομμυρίων δραχμών , που προήλθαν από το υπουργείο Πολιτισμού, για την αναστύλωση της οικίας και δημιουργία του Μουσείου « Δομήνικος Θεοτοκόπουλος – El Greco » στον τόπο γέννησης του Κρητικού ζωγράφου, η οποία και διήρκησε πέντε χρόνια.

Αλλά κυρίως θα πρέπει να αναλογιστούν τον διεθνή διασυρμό της χώρας προς στους χιλιάδες επισκέπτες που έχουν μεταβεί μέχρι σήμερα στο Μουσείο για να τιμήσουν έτσι τον τόπο καταγωγής του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, το Φόδελε. Στο εσωτερικό άλλωστε του μουσείου υπάρχει φωτογραφικό υλικό από τον ερχομό των καθηγητών του Πανεπιστημίου Βαλιαδολίδ της Ισπανίας στις 27 Ιουλίου 1934 καθώς και του τ. υπουργού Πολιτισμού της Ισπανίας κ. Torno, όπου θέλησαν να αποδώσουν φόρο τιμής στο μεγάλο μας ζωγράφο Δομήνικο Θεοτοκόπουλο και στη γενέτειρά του το Φόδελε.

Για τους λόγους αυτούς αλλά κυρίως για την διαφύλαξη της σοβαρότητας του Ελληνικού Κράτους ας μην διαφοροποιούνται οι δύο Δήμοι, αλλά με κοινή γραμμή και σεβασμό στις ιστορικές τεκμηριωμένες αναφορές να προχωρήσουν σε τριδημοποίηση Ηράκλειο – Φόδελε – Τολέδο ώστε να τιμηθεί ο μεγάλος Έλληνας, θέση που αρμόζει άλλωστε σε υπεύθυνους πολιτικούς, κατέληξε ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook