Ευρεία σύγκλιση απόψεων χαρακτήρισε τη συνάντηση του ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι με τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, σήμερα στην Ρώμη. Κατά την συνέντευξη τύπου, στο μέγαρο Βίλα Μαντάμα της ιταλικής πρωτεύουσας, ο ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι «όντως η Γαλλία δέχθηκε το περασμένο έτος πάνω από 50.000 μετανάστες, ενώ η Ιταλία 10.000 χιλιάδες».

Αναφερόμενος στις πρόσφατες εντάσεις ανάμεσα στις δυο χώρες εξαιτίας του κύματος τυνήσιων μεταναστών που αφίχθησαν στην Ιταλία και προσπάθησαν να μεταβούν στην Γαλλία, ο Μπερλουσκόνι υπογράμμισε ότι «δυο βασικοί συνεργάτες μας θα ασχοληθούν μόνιμα με το θέμα της μετανάστευσης, αναπτύσσοντας τις ήδη υπάρχουσες συνθήκες».

Αναφερόμενος στην Συνθήκη Σένγκεν, ο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι «σε εξαιρετικές περιπτώσεις, πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνουν τροποποιήσεις της συγκεκριμένης συνθήκης», ενώ τόνισε ότι έστειλαν κοινή επιστολή σε Μπαρόζο-Ρομπάι, με την οποία ζητούν από τις χώρες-μέλη της Ένωσης «περισσότερη αλληλεγγύη προς τα μεσογειακά κράτη που υποδέχονται σημαντικό αριθμό μεταναστών».

Ο γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί, χαρακτήρισε την κατάσταση στην Συρία «απαράδεκτη», αποσαφηνίζοντας όμως ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει στρατιωτική παρέμβαση χωρίς σχετική εντολή του ΟΗΕ, η οποία είναι δύσκολο να δοθεί».

Ο γάλλος πρόεδρος, ευχαρίστησε, επίσης, τον επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης για την απόφασή του, να συμμετάσχει ενεργά, η χώρα του, στις επιχειρήσεις και στους βομβαρδισμούς στην Λιβύη. Αναφορικά, δε, με την αναμόρφωση της Συνθήκης του Σένγκεν, συνδεδεμένες με το πρόβλημα της μετανάστευσης, ο Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε ότι «οι αλλαγές θα πρέπει να πραγματοποιηθούν».

«Άλλωστε, για να υιοθετήσουμε το ευρώ, αναμορφώσαμε την διακυβέρνηση της οικονομίας», τόνισε.

Η Γαλλία, τέλος, ανακοίνωσε επίσημα ότι στηρίζει την υποψηφιότητα του ιταλού Μάριο Ντράγκι για την θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook