Αναφερόμενος στις πρόσφατες εντάσεις ανάμεσα στις δυο χώρες εξαιτίας του κύματος τυνήσιων μεταναστών που αφίχθησαν στην Ιταλία και προσπάθησαν να μεταβούν στην Γαλλία, ο Μπερλουσκόνι υπογράμμισε ότι «δυο βασικοί συνεργάτες μας θα ασχοληθούν μόνιμα με το θέμα της μετανάστευσης, αναπτύσσοντας τις ήδη υπάρχουσες συνθήκες».
Αναφερόμενος στην Συνθήκη Σένγκεν, ο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι «σε εξαιρετικές περιπτώσεις, πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνουν τροποποιήσεις της συγκεκριμένης συνθήκης», ενώ τόνισε ότι έστειλαν κοινή επιστολή σε Μπαρόζο-Ρομπάι, με την οποία ζητούν από τις χώρες-μέλη της Ένωσης «περισσότερη αλληλεγγύη προς τα μεσογειακά κράτη που υποδέχονται σημαντικό αριθμό μεταναστών».
Ο γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί, χαρακτήρισε την κατάσταση στην Συρία «απαράδεκτη», αποσαφηνίζοντας όμως ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει στρατιωτική παρέμβαση χωρίς σχετική εντολή του ΟΗΕ, η οποία είναι δύσκολο να δοθεί».
Ο γάλλος πρόεδρος, ευχαρίστησε, επίσης, τον επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης για την απόφασή του, να συμμετάσχει ενεργά, η χώρα του, στις επιχειρήσεις και στους βομβαρδισμούς στην Λιβύη. Αναφορικά, δε, με την αναμόρφωση της Συνθήκης του Σένγκεν, συνδεδεμένες με το πρόβλημα της μετανάστευσης, ο Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε ότι «οι αλλαγές θα πρέπει να πραγματοποιηθούν».
«Άλλωστε, για να υιοθετήσουμε το ευρώ, αναμορφώσαμε την διακυβέρνηση της οικονομίας», τόνισε.
Η Γαλλία, τέλος, ανακοίνωσε επίσημα ότι στηρίζει την υποψηφιότητα του ιταλού Μάριο Ντράγκι για την θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.