Σημαντική απώλεια εσόδων από ΦΠΑ στην Ελλάδα το 2011 καταγράφεται σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα ταμεία χάνουν 9,763 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 4,7% του ΑΕΠ, ενώ πρόκειται για τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μάλιστα οι αθροιστικές απώλειες κατά την περίοδο 2000-11 ανέρχονται στο 3% του συνολικού ελληνικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Από το 2008, μέχρι και σήμερα, οι απώλειες εσόδων από ΦΠΑ κινούνται ανοδικά. Να σημειωθεί πως τα διαφυγόντα έσοδα, σημειώνεται στην έκθεση της Κομισιόν, δεν προέρχονται μόνο από τη φοροδιαφυγή αλλά και από πτωχεύσεις επιχειρήσεων, έλλειψη ρευστότητας, στατιστικά λάθη, νομικά κολλήματα και φοροαποφυγή. 
Σύμφωνα με την έκθεση, το 39% των προσδοκώμενων εσόδων από ΦΠΑ δεν εισπράττονται και αυτή η επίδοση κατατάσσει την Ελλάδα στην τρίτη θέση της μαύρης λίστας, μετά από τη Ρουμανία (48%) και τη Λετονία (41%)
Ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα Φορολογίας, Αλγκίρντας Σεμέτα, επισημαίνει: «Το ποσό από ΦΠΑ που διαρρέει μέσα από τα δίχτυα είναι απαράδεκτο, δεδομένης της επίδρασης που θα μπορούσαν να έχουν αυτά τα ποσά στην ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών και είναι ώρα για τα κράτη μέλη να δράσουν».
Οι συνολικές απώλειες από διαφυγόντα ΦΠΑ το 2011 στα 26 μέλη της ΕΕ που ερευνήθηκαν ανήλθαν στα 193 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή στο 1,5% του ΑΕΠ της ΕΕ.
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook