Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η αποκρυστάλλωση του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων που θα ισχύσει από το 2014 με την κυβέρνηση και την τρόικα να εξετάζουν παραμέτρους που σχετίζονται με το ύψος των εκτιμώμενων εσόδων και την εισπραξιμότητα του φόρου.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιδιώκει τη μείωση των βεβαιωθέντων φόρων από τα 4,2 δισ. ευρώ στα 3,6 δισ. ευρώ περίπου, καθώς υποστηρίζει πως ο δείκτης εισπραξιμότητας του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων θα ανέλθει στο 81,5%.
Ωστόσο η τρόικα τοποθετεί στο 67% την εισπραξιμότητα και δέχεται την κυβερνητική πρόταση για βεβαίωση φόρων 3,6 δισ. ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι θα προσδιορισθούν πρόσθετες παρεμβάσεις εξοικονόμησης δαπανών ύψους 650 εκατ. ευρώ για το 2014.
Υπενθυμίζεται πως βάσει του μνημονίου ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα πρέπει το 2014 να συνεισφέρει στα κρατικά ταμεία 2,9 δισ. ευρώ.
Παραλλήλως, μέσα στην εβδομάδα θα ολοκληρωθούν και οι τελευταίες προσαρμογές στο φόρο. Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει παρεμβάσεις στους συντελεστές φορολόγησης των εντός σχεδίου ή οικισμού οικοπέδων, μείωση του συντελεστή φορολογήσεως των κτισμάτων που βρίσκονται εντός αγροτεμαχίων, αλλά και μείωση των συντελεστών που αφορούν σε βοηθητικούς χώρους των κατοικιών.
Το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση στα τέλη του μήνα.
in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook