Τουλάχιστον τρία διαφορετικά σενάρια αξιοποίησης ακινήτων εντός του ΤΑΙΠΕΔ μέσω τιτλοποιήσεων συζήτησαν – σύμφωνα με πληροφορίες – οι επικεφαλής της τρόικας κατά την χθεσινή τους συνάντηση με το πανίσχυρο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. Τα ακίνητα που έχουν ήδη ενταχθεί στο ΤΑΙΠΕΔ μετά από «ξεδιάλεγμα» από το χαρτοφυλάκιο του δημοσίου υπολογίζεται άτυπα από κυβερνητικές πηγές ότι έχουν δυνητικό ύψος μεταπώλησης τα επόμενα χρόνια 5-10 δισ. ευρώ.

Αλλά καθώς η αγορά ακινήτων περνά τη δική της κρίση, εδώ και καιρό έχουν τεθεί επί τάπητος σενάρια τιτλοποίησης ακινήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες «ακούστηκαν» από πλευρές των δανειστών προτάσεις για δάνειο (έναντι των ακινήτων) από ξένο fund το οποίο θα εξοφλείται σταδιακά, για σύσταση ελληνικού Fund και πώληση από αυτό, πακέτου μετοχών, αλλά και για την έκδοση ομολόγων….

Το ζήτημα τιτλοποίησης ακινήτων, έχει ως στόχο τον «εμπλουτισμό» του χαρτοφυλακίου του ΤΑΙΠΕΔ από το 2014 και μετά (τον επόμενο χρόνο βάσει μνημονίου πρέπει να έρθουν τουλάχιστο 2,7 δισ. ευρώ στα ταμεία). Προς το παρόν όμως το ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να αποδείξει ότι θα φέρει το 2013 τον «κουρεμένο», μετά την αποτυχία στη ΔΕΠΑ, στόχο των 1,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι του Ταμείου, παρουσίασαν αναλυτικά στοιχεία για τα «λογιστικά» έσοδα του 2013 που καλύπτουν τον στόχο, δηλαδή για αποκρατικοποιήσεις που ολοκληρώθηκαν ή είναι στον… δρόμο καθώς τις τελευταίες περίπου 40 ημέρες το Ταμείο παραμένει ακέφαλο και το ΔΣ δεν μπορεί να συνεδριάσει πχ για το Sale & Repo 28 Κτηρίων του ελληνικού δημοσίου ή για το Κάμπινγκ και το Ξενία Παλιουρίου.

Εντός συνόρων αλλά με «ευελιξία»

Από την πλευρά της η τρόικα σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε ένα ισχυρό Ταμείο «εντός» συνόρων, αλλά με αλλαγές για πολιτική «ευελιξία» στις αποφάσεις. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές το ζητούμενο είναι το ΤΑΙΠΕΔ να μείνει σε ελληνικά χέρια μεν, αλλά να αυξηθεί η ταχύτητα λήψης αποφάσεων με «ισχυροποίηση» των εξουσιών του οργάνου, ζήτημα που αναμένεται να τεθεί πιο επιτακτικά επί τάπητος στις επόμενες επάφές των 2 πλευρών.

Η τρόικα ζήτησε και επιτάχυνση του έργου του ΤΑΙΠΕΔ, με ή χωρίς πρόεδρο. Η ελληνική πλευρά ως επόμενα βήματα, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε την αξιοποίηση των αεροδρομίων, των μαρίνων και λιμένων, του Ελληνικού, της ΕΥΑΘ, αλλά και το νέο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ. Για τον στόχο του 1,5 δισ. ευρώ ανέφεραν στελέχη του Ταμείου αναλυτικά τα χρήματα που περιμένουν από τις συμφωνίες για τον ΟΠΑΠ, τα κρατικά λαχεία την ΔΕΣΦΑ, τα ακίνητα σε Ελλάδα και σε εξωτερικό και τις ενέργειες που εκκρεμούν ανά περίπτωση (πχ απόφαση ΔΣ, Ελεγκτικό συνέδριο, Βουλή, Επιτροπή Ανταγωνισμού ΕΕ).

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook