Στις υψηλότερες τιμές όλων των εποχών αναμένεται να εκτιναχθεί η σοκολάτα, προειδοποιούν αναλυτές της αγοράς, όπως αναφέρει η Wall Street Journal, η οποία υποδεικνύει ως λόγους της αλματώδους αύξησης του κόστους - ως και 45% σε σύγκριση με το 2007 - την παγκόσμια τάση για κατανάλωση σοκολάτας υγείας καθώς και την πρόβλεψη για μείωση της παραγωγής.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη παρατηρείται μια αύξηση κατανάλωσης «σκούρας» σοκολάτας για λόγους τόσο οικονομικούς όσο και υγείας. Αυτό το είδος σοκολάτας συχνά απαιτεί περισσότερους καρπούς κακάο ανά ουγγιά σε σύγκριση με τη σοκολάτα γάλακτος.

Επιπλέον οι τιμές στις αγορές αναμένεται να απογειωθούν εφέτος και εξαιτίας της έλλειψης κακάο. Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι για πρώτη φορά από το 2010 η παγκόσμια ζήτηση θα υπερβεί την προσφορά.

Ο ξηρός καιρός που προβλέπεται για εφέτος αναμένεται να βλάψει την επόμενη σοδειά κακάο στη Δυτική Αφρική όπου καλλιεργείται το 70% της παγκόσμιας παραγωγής. Παράλληλα οι καλλιέργειες στην Ακτή του Ελεφαντοστού, που είναι η πρώτη παραγωγός χώρα κακάο στον κόσμο, πλήττονται τις τελευταίες εβδομάδες από έναν καταστροφικό ιό, απειλώντας ακόμη περισσότερο την παραγωγή.

Σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων Euromonitor International η τιμή ενός κιλού σοκολάτας στην αμερικανική αγορά εκτιμάται ότι θα αγγίξει την τιμή ρεκόρ των 12,25 δολαρίων, ποσό που συνιστά αύξηση ως και 45% σε σύγκριση με το 2007.

Η ίδια εταιρεία προβλέπει ότι η ζήτηση για σοκολάτα θα αυξηθεί στις ΗΠΑ για πρώτη φορά από το 2008, ενώ στη δυτική Ευρώπη θα αυξηθεί για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά.

Στις αγορές παραγώγων των ΗΠΑ οι τιμές του κακάο έχουν αυξηθεί 21% στο τρίτο τρίμηνο του 2013 και σύμφωνα με τη WSJ πολλά επενδυτικά σχήματα ποντάρουν στην περαιτέρω αύξηση λόγω της κατανάλωσης στις ανεπτυγμένες χώρες αλλά και σε αναδυόμενες αγορές όπως η Βραζιλία.

tanea.gr