Υψηλό είναι το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για την ημερίδα «Προώθηση της εμπορίας του ελαιολάδου» που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Ρέθυμνο την Τρίτη 1 Οκτώβριου όπως αποδεικνύεται από τις δηλώσεις συμμετοχής που υποβάλλονται στον ΣΕΔΗΚ.

Το θέμα της εμπορίας, σύμφωνα με την Οργανωτική Επιτροπή της ημερίδας, όπως είναι φυσικό ενδιαφέρει όχι μόνο τους παραγωγούς αλλά και τους άμεσα εμπλεκόμενους με την εμπορία του προϊόντος οι όποιοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα που συνδέονται τόσο με το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων τους όσο και με τις ασταθείς συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά εξαιτίας και των διακυμάνσεων της παραγωγής αλλά και των προβλημάτων χρηματοδότησης εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Οι δηλώσεις συμμετοχής, που υποβάλλονται στον ΣΕΔΗΚ (τηλ. 28210 50800) προέρχονται κυρίως από την περιοχή Ηρακλείου αλλά και από τις περιοχές Χανιών και Ρεθυμνου είναι ήδη αρκετές αλλά αναμένεται να αυξηθούν περισσότερο μέχρι την Δευτέρα 30/9 παραμονή της ημερίδας. 

Η ημερίδας που οργανώνεται απο τον ΣΕΔΗΚ, την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Ρέθυμνου, αποτελεί μέρος του έργου «Αναβάθμιση ποιότητας και προώθηση εμπορίας ελαιολάδου» το οποιο υλοποιεί ο ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας Κύπρου στα πλαίσια του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου» 

Οι εργασίες της ημερίδας θα διεξαχθέν στο Ρεθυμνο στην αίθουσα «Σπίτι του Πολιτισμού¨» ( Εμμ. Βερνάρδου 6 κοντά στην πλατεία Μικρασιατών) από τις 11.00 μέχρι τις 15.00 της 1ης Οκτώβριου, περιλαμβάνουν ενδιαφέροντα θέματα μεταξύ των όποιων είναι:

-Η επισήμανση των προβλημάτων και προοπτικών που υπάρχουν σήμερα στον τομέα της εμπορίας του Ελαιολάδου χύμα και τυποποιημένου
- Η παρουσίαση των τάσεων και προοπτικών που διαμορφώνονται σήμερα στις βασικότερες ξένες αγορές 
- Η παρουσίαση των δράσεων και αποτελεσμάτων των τοπικών και εθνικών φορέων στην προώθηση των εξαγωγών ελαιολάδου 
-Η ανάπτυξη του ρόλου των ΠΟΠ/ΠΓΕ και διατροφικών προτύπων στις εξαγωγές ελαιολάδου. 
- Η ανάλυση των ποιοτικών απαιτήσεων για εξαγωγές ελαιολάδου σε Κοινοτικές και τρίτες χώρες 
-Η παρουσίαση των Διοικητικών και Τραπεζικών διαδικασιών καθώς και των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων για εξαγωγές ελαιολάδου 

Μεγάλο ενδιαφέρον και για την Έκθεση συσκευασιών 

Παράλληλα σημαντικό είναι το ενδιαφέρον και για «έκθεση συσκευασιών ελαιολάδου Κρητικών επιχειρήσεων» που οργανώνεται στα πλαίσια της ημερίδας. 

Στην έκθεση αυτή που θα οργανωθεί στον χώρο της ημερίδας, προσκαλούνται οι επιχειρησεις τυποποίησης να παρουσιάσουν τις πιο πρόσφατες συσκευασίες κάθε επιχείρησης, κατά προτίμηση φιάλες και δοχεία κάτω του 1lit συνοδευόμενες και απο μικρό φάκελο με 10-15 προσπέκτους.

Στόχος της έκθεσης αυτής είναι να υπάρξει μια γενική εικόνα του ελαιολάδου που τυποποιείται στην Κρήτη, για ενημέρωση του κοινού, των υπηρεσιών και φορέων και των ΜΜΕ και παράλληλα να δημιουργηθεί μια συλλογή που θα μπορεί να χρησιμοποιείται απο τον ΣΕΔΗΚ, την Περιφέρεια και αλλους φορεις σε εκθεσιακές, εκδοτικές και άλλες προωθητικές δραστηριότητες.

Τις συσκευασίες κάθε επιχείρησης μπορεί να προσκομίσει ο εκπρόσωπος της κατά την άφιξη του στην ημερίδα.

Προσφορά βιβλίου «Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής»

Κατά το πέρας της ημερίδας θα προσφερθούν στους συμμετέχοντες αντίτυπα του βιβλίου «Παραδοσιακή Κρητική Διατροφή» που εξέδωσε πρόσφατα ο ΣΕΔΗΚ, ενώ στην συνέχεια θα παρατεθεί και «Κρητικό κέρασμα».

Οι εκπρόσωποι υπηρεσιών και φορέων μπορούν να παρουσιάσουν στην ημερίδα συνοπτικές (μέχρι 2 σελίδες) τεκμηριωμένες προτάσεις για την αναβάθμιση της εμπορίας του ελαιολάδου στην Κρήτη οι οποίες, εφόσον υποβληθούν προ της ημερίδας στο e mail: info @ sedik.gr, θα παρουσιαστούν κατά προτεραιότητα στην συζήτηση και θα περιληφθέν στο βιβλίο «Πρακτικών» που θα εκδοθεί αργότερα. 

Για λόγους οργανωτικούς παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν όπως ενημερώσουν σχετικά στα τηλέφωνα 28210 50800 η στo e-mails [email protected]