Γέφυρα φιλίας σχημάτισαν μαθητές από το Γενικό Λύκειο Ακρωτηρίου Χανίων και το Λύκειο Τσανάκαλε της Τουρκίας, τα οποία αδελφοποιήθηκαν στο πλαίσιο προγράμματος με γενικό θέμα «Εκπαίδευση και ειρήνη».

Ηδη 15 μαθητές και 4 καθηγητές του Γενικού Λυκείου Ακρωτηρίου επισκέφτηκαν την πόλη του Τσανάκαλε που βρίσκεται στα μικρασιατικά παράλια.

Οι Ελληνες και Τούρκοι μαθητές και καθηγητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, όπως οι ίδιοι επισημαίνουν, είχαν την ευκαιρία, κατά τη συνάντησή τους, να αναζητήσουν γέφυρες επικοινωνίας, να ανταλλάξουν απόψεις, σκέψεις και συναισθήματα.

Οι κοινές εκπαιδευτικές δράσεις που αναπτύχθηκαν ανέδειξαν τη δυνατότητα δημιουργίας ισχυρών σχέσεων φιλίας και συνεργασίας. Κάτι που ενίσχυσε και η φιλική διάθεση και συγκινητική φιλοξενία των οικογενειών, στα σπίτια των οποίων διέμειναν οι Χανιώτες μαθητές, αλλά και των τεσσάρων Τούρκων εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Τουρκία οι μαθητές και καθηγητές του Γενικού Λυκείου Ακρωτηρίου ξεναγήθηκαν στους χώρους του σχολείου και παρουσίασαν τις εργασίες που είχαν ετοιμάσει.

Οπως αναφέρουν σε σχετικό κείμενό τους, «έντονη ήταν η αίσθηση του αναίτιου χαμού χιλιάδων ανθρώπων στα πεδία των μαχών κατά την επίσκεψη στην Καλλίπολη, στην ευρωπαϊκή πλευρά της Τουρκίας. Επόμενος σταθμός ο αρχαιολογικός χώρος της Τροίας με τα εντυπωσιακά τείχη και τα άλλα ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, αλλά και τον ξύλινο Δούρειο Ιππο.

»Συγκινητική και ανθρώπινη η ατμόσφαιρα στην Τένεδο. Ομορφο το νησί με τον μοναδικό οικισμό στο λιμάνι του και τα παραδοσιακά κτίσματα της τουρκικής και της ελληνικής συνοικίας. Τελευταίος σταθμός ο σημαντικός αρχαιολογικός χώρος της Ασσου στα μικρασιατικά παράλια, όπου έζησε και δίδαξε ο αρχαίος Ελληνας φιλόσοφος Αριστοτέλης».

(enet.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook