Πιέσεις σημειώνονται από το πρωί της Τρίτης στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές και στις αγορές συναλλάγματος λόγω του αδιεξόδου στο Κογκρέσο για τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ και τη μερική διακοπής της λειτουργίας της αμερικανικής κυβέρνησης (shutdown), την πρώτη από το 1996. Σύμφωνα με την Goldman Sachs το κλείσιμο λειτουργιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα στοιχίζει σε εβδομαδιαία βάση στην αμερικανική οικονομία 8 δισ. δολάρια.

Ωστόσο η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη και στην επόμενη μεγάλη κρίσιμη συζήτηση στο Κογκρέσο που αφορά στο όριο του χρέους. Στις 17 Οκτωβρίου λήγουν τα ρευστά διαθέσιμα των ΗΠΑ για την εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων και μέχρι τότε πρέπει να έχει αποφασιστεί και η αύξηση του ορίου χρέους, ώστε να μην υπάρξει χρεοκοπία των ΗΠΑ με απρόβλεπτες επιπτώσεις για τις αγορές και την παγκόσμια οικονομία.

Ο Λευκός Οίκος απέρριψε χθες Δευτέρα την πιθανότητα να αναλάβει πρωτοβουλία μονομερώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και να αυξήσει το όριο του χρέους εάν το Κογκρέσο δεν μπορέσει να το κάνει μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, με το αιτιολογικό ότι η λύση αυτή στερείται αξιοπιστίας.

«Ακόμη και αν ο πρόεδρος αγνοούσε το όριο του χρέους, το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές αμφισβητήσεις για το εάν έχει την εξουσία να ενεργήσει μονομερώς σημαίνει ότι δεν θα ήταν μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση και δεν θα την έπαιρναν στα σοβαρά οι διεθνείς αγορές», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook