Πόσες φορές έχει κανείς την ευκαιρία να συνομιλήσει με έναν άνθρωπο που έχει βιώσει από κοντά εμπόλεμες καταστάσεις και μάλιστα με την ιδιότητα του γιατρού στον οποίο «κατέφευγε ο πόνος και η απελπισία» για να βρει γιατρειά.

Και πόσες φορές έχει κανείς την ευκαιρία να συνομιλήσει με έναν τέτοιο γιατρό, ο οποίος όλη αυτήν την εμπειρία του, τη μετέφερε στην πατρίδα του, τη Κρήτη, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους σε ανθρώπους που είτε από ανάγκη, λόγω ατυχημάτων, είτε από προσωπική επιλογή, αποφάσισαν να αλλάξουν την «εικόνα» της ζωής τους και να προχωρήσουν μπροστά.

Είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον Πλαστικό Χειρούργο Μανώλη Δασκαλάκη, ο οποίος βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του πυρός αντιμετωπίζοντας περιστατικά πολέμου αφού επέλεξε να ειδικευτεί στο Τμήμα Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής, Χειρουργικής Άκρας Χειρός, Μονάδας Εγκαυμάτων και αντιμετώπισης Κρανιοπροσωπικών ανωμαλιών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Χαντάσσα Έϊν Κέρεμ της Ιερουσαλήμ.

Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης, και έλαβε την πρώτη εκπαίδευση στη γενική χειρουργική στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών, αποφάσισε να ακολουθήσει μια από τις πιο απαιτητικές ειδικεύσεις σε μια από τις πιο δύσκολες περιοχές, στο Ισραήλ που το πολεμικό κλίμα ήταν κανόνας.

Αρχικά τον ρωτήσαμε να μας πει τι έχει μείνει από αυτήν την εμπειρία, περιστατικά που τον σημάδεψαν και πώς τον επηρέασαν μετέπειτα ως γιατρό.

Η εμπειρία στο Ισραήλ

Όπως μας ανέφερε ο κ Δασκαλάκης, στο Ισραήλ έμεινε έξι χρόνια, από το 1995 μέχρι το 2001. Σε αυτό το διάστημα εργάστηκε ανελλιπώς 12 μήνες το χρόνο με μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού τις ημέρες που εγκατέλειψε την «πρώτη γραμμή» για να επισκεφτεί τους δικούς του ανθρώπους στη Κρήτη.

Σε αυτά τα έξι χρόνια, κλήθηκε σαν γιατρός να αντιμετωπίσει βαριά τραύματα και εγκαύματα, απότοκα των πολεμικών επιχειρήσεων.

«Έχω ζήσει πολλά δραματικά περιστατικά. Στο ίδιο νοσοκομείο ερχόντουσαν και οι θύτες και τα θύματα. Πάρα πολλές φορές μου έχει συμβεί αυτό» εξηγεί ο κ. Δασκαλάκης ο οποίος ως μέλος ιατρικής ομάδας έπρεπε να ξεπερνά συχνά τα όρια της ανθρώπινης αντοχής και να δρα αστραπιαία

\”Εκεί μέσα σε 20 λεπτά έπρεπε να ήταν όλο το team έτοιμο, και να σπεύσει κοντά στο περιστατικό, όπου και αν βρίσκονταν\”.

Οι εικόνες απερίγραπτες.

«Όταν ακούτε στις ειδήσεις ότι πέθαναν τόσοι άνθρωποι, συνήθως αυτό πολλαπλασιάζεται επί πέντε οι οποίοι είναι βαριά τραυματίες, με μεγάλες δυσμορφίες και πολλοί δεν επιζούν σε βάθος χρόνου», μας εξηγεί αφοπλιστικά.

Τον ρωτήσαμε αν υπάρχει κάποιο περιστατικό που να έχει χαραχτεί στη μνήμη του και μας απάντησε ότι πολλά είναι αυτά που τον σημάδεψαν.

Ένα περιστατικό – παράδειγμα ζωής

Μας διηγήθηκε όμως την ιστορία μιας νεαρής κοπέλας η οποία αποτελεί πλέον καθημερινό παράδειγμα δύναμης και θέλησης για ζωή.

«Μια πανέμορφη κοπέλα, μάλιστα ήταν μοντέλο, έπινε τον καφέ της σε μια πλατεία στο κέντρο της Ιερουσαλήμ όταν έσκασε βόμβα με αποτέλεσμα να σκοτωθεί κόσμος ενώ από το ωστικό και θερμικό κύμα της έκρηξης η κοπέλα έπαθε σοβαρά εγκαύματα στο 60% του σώματός της, στο πρόσωπο και στα χέρια.

Αυτή η κοπέλα με την κατάλληλη υποστήριξη, έφτασε σε σημείο μετά από 3 χρόνια, παρά τις δυσμορφίες που είχε, να αναλάβει εθελοντικά υποστηρικτικό έργο σε άτομα που είχαν περάσει εγκαύματα παρόμοιου βαθμού και να τους λέει ότι η ζωή συνεχίζεται και ότι μια τέτοιου τύπου ατυχία δεν πρέπει να είναι η αιτία να πέσουν σε κατάθλιψη ή να αλλάξει τόσο πολύ η ζωή τους ώστε να παραιτούνται από τον ίδιο τους τον εαυτό.

Αυτό το μήνυμα ο κ. Δασκαλάκης ως πλαστικός γιατρός το υπηρετεί καθημερινά.
 
Η επιστροφή στη Κρήτη

Κατά την επιστροφή του στη Κρήτη ο κ. Δασκαλάκης, έχοντας αποκομίσει σημαντική εμπειρία και γνώση, ασχολήθηκε τόσο με την επανορθωτική όσο και με την αισθητική πλαστική χειρουργική, δύο τομείς που όπως θα δούμε αλληλοσυνδέονται και αλληλοσυμπληρώνονται.

Τα περιστατικά εδώ μπορεί να μην σχετίζονται με πολεμικές συγκρούσεις, όμως και στη Κρήτη, με τον μεγάλο αριθμό των τροχαίων ατυχημάτων, ζούμε έναν ιδιότυπο πόλεμο.

«Ένα βαρύ τραύμα από τροχαίο θυμίζει πολύ ένα τραύμα πολεμικό και ο τρόπος αντιμετώπισής του πρέπει να είναι παρόμοιος» επισημαίνει ο κ. Δασκαλάκης.

\”Υπάρχουν τροχαία ατυχήματα που σε πρώτο στάδιο αντιμετωπίστηκαν με σκοπό να επιβιώσει ο ασθενής και σε δεύτερο στάδιο μου ζητείται να παρέμβω για να διορθώσω πολύ μεγάλου βαθμού δυσμορφίες με μεγάλα ελλείμματα οστών και μαλακών μορίων και τα οποία εκτός από αισθητικά ενέχουν και λειτουργικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν για να μπορέσει ο ασθενής να ενταχθεί ξανά στο κοινωνικό σύνολο.

\"\"

Η αντιμετώπιση περιστατικών πολλές φορές δεν χρειάζεται καν να είναι χειρουργική, μπορεί να είναι και συντηρητική\”.

Και εδώ τίθεται το θέμα της συνείδησης του κάθε γιατρού.

\”Ο καλός πλαστικός χειρουργός πρέπει να ξέρει πότε πρέπει να χειρουργήσει και πότε δεν πρέπει να χειρουργήσει. Ίσως δεύτερο πρέπει να μπει πρώτο. Αν έχει τη γνώση και την εμπειρία μπορεί να πετύχει πράγματα, να «κλείσει» τρύπες στο σώμα που για κάποιον άλλο χειρουργό θα ήταν αδύνατο να γίνει μη επεμβατικά\”, τονίζει ο κ. Δασκαλάκης.

Η εμπειρία έχει να κάνει επίσης με το πόσες φορές έχει αντιμετωπίσει ένα περιστατικό μόνος του και να παίρνει την ευθύνη πάνω του.

Αυτήν την εμπειρία κάποιος την αποκτά με την τριβή και όταν αντιμετωπίζει περιστατικά, όχι από τα βιβλία αλλά με την πράξη.

Από το βιβλίο πιανίστας δεν γίνεσαι

Όταν με ρωτάνε νεότεροι τι πρέπει να κάνω για να γίνω καλός πλαστικός χειρουργός, αυτό που τους συνιστώ είναι να γυρίσουν τον κόσμο και να βρουν τα νοσοκομεία πρώτης γραμμής και να μη φείδονται χρόνου και χρήματος για να μάθουν.

Από τα βιβλίο πιανίστας δεν γίνεσαι. Πρέπει να βάλεις το χέρι σου μέσα στη φωτιά για να γίνεις καλός . Οι γνώσεις αυτές μεταλαμπαδεύονται, σε εμένα έτυχε να είναι μετά από πολεμικά τραύματα και χρησιμοποιούνται στην καθημέρα πράξη. Η καθημέρα πράξη μπορεί να περιέχει περιστατικά μετά από μεγάλα τροχαία ατυχήματα, από ατυχήματα με φωτιάς, μετά από μεγάλες απώλειες ιστών, είτε οστά, είτε δέρμα είτε λίπος, μετά από κάποιο ογκολογικό χειρουργείο κλπ.

Η μια γνώση βοηθάει την άλλη γνώση φτάνει να έχεις την εμπειρία, τη δεξιότητα, το μεράκι και τη θέληση.

Αυτή η διαδικασία σύνθεσης συμβαίνει και στους δύο τομείς της πλαστικής χειρουργικής, της αισθητικής και επανορθωτικής πλαστικής .

Αυτά τα δύο κομμάτια της πλαστικής χειρουργικής είναι αλληλένδετα μεταξύ τους.

Η αισθητική είναι είδος επανόρθωσης, του προσώπου του στήθους κτλ.

Ο πλαστικός χειρούργος, μεταλαμπαδεύει, γνώσεις αισθητικής χειρουργικής στο κομμάτι της επανορθωτικής χειρουργικής και τούμπαλιν.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα αισθητικής επανορθωτικής χειρουργικής

Μια επέμβαση στη μύτη, αν γίνει σωστά μπορεί να βοηθήσει τόσο στο σχήμα όσο όμως και την αναπνοή. Σε παιδάκι που έχει πεταχτά αυτιά και τα άλλα παιδάκια στο σχολείο το κοροϊδεύουν και το φέρνουν σε κατάθλιψη, του διορθώνεις κάτι που δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής.

Πότε πρέπει να καταφεύγουμε στον Πλαστικό Χειρούργο – τι πρέπει να προσέχουμε

Στην Ελλάδα, όπως σημειώνει ο κ. Δασκαλάκης δυστυχώς πάρα πολλοί ότι δηλώνουν νομίζουν και ότι είναι, και για αυτό ο κόσμος πρέπει να είναι προσεκτικός και να ακολουθεί απλές βασικές συμβουλές.

Πότε πρέπει κάποιος να περάσει την πόρτα του πλαστικού χειρούργου για επεμβάσεις αισθητικής;

Όταν αισθάνονται ότι είναι έτοιμοι οι ίδιοι να δεχτούν κάποια αλλαγή και είναι κάτι που το θέλουν οι ίδιοι και όχι ο περίγυρός τους, απαντά ο κ. Δασκαλάκης και συνεχίζει

Ο έμπειρος πλαστικός χειρουργός έχει τη δυνατότητα να παραθέσει παρόμοια περιστατικά όμοια με το πρόβλημα που βλέπει μπροστά του. Πώς ήταν πριν και πώς έγιναν μετά την επέμβαση.

\"\"

Σε εμάς όλα φαίνονται. Έχουμε φωτογραφική τεκμηρίωση. Όποιος δεν έχει τέτοια περιστατικά που να σας πείσουν σημαίνει ότι ή δεν έχει κάνει αρκετά ή δεν έχει καλά να δείξει.

Επίσης είναι πολύ σημαντικό να μην παρασύρεται ο κόσμος από νέες επαναστατικές θεραπείες που τις ξέρει συνήθως μόνο ο γιατρός. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων κρίνονται σε βάθος χρόνου. Πολλές φορές πρωτοποριακές θεραπείες οι οποίες μόλις βγήκαν ενέχουν κινδύνους που φαίνονται σε βάθος χρόνου. Για αυτό ο κόσμος θα πρέπει να είναι επιφυλακτικός για αυτά που του προσφέρονται.

Από τη στιγμή όμως που θα εμπιστευτούν έναν πλαστικό χειρουργό θα πρέπει να είναι έτοιμοι να ακούσει και τα συν και τα πλην της επέμβασης ή παρέμβασης στην οποία θέλει να υποβληθεί. Κανένας γιατρός δεν θέλει το κακό του ασθενή του.

Επίσης θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί απέναντι σε θαυματουργές κρέμες, ματζούνια και άλλα τέτοια.

Κλείνοντας ζητήσαμε από τον κ. Δασκαλάκη να μας περιγράψει αν έχει αντιμετωπίσει ως Πλαστικός Χειρούργος άτομα που να του ζητούν ακραία πράγματα και μας διηγήθηκε ένα περιστατικό, με μια γυναίκα από το εξωτερικό η οποία είχε βαλθεί να «μεταμορφώσει τον άντρα της».

Η συγκεκριμένη γυναίκα με επισκέφτηκε στο γραφείο μου ζητώντας πληροφορίες για επέμβαση ρινοπλαστικής. Την ρώτησα αν προορίζεται για την ίδια και εκείνη μου απάντησε πώς όχι χωρίς όμως να θέλει να αναφέρει για ποιόν ενδιαφέρεται. Μετά από ένα μήνα επέστρεψε με τον άντρα της ο οποίος ζήτησε να κάνει επέμβαση. Μετά από ένα χρόνο, η ίδια γυναίκα ξαναπέρασε την πόρτα του γραφείου, ζητώντας πληροφορίες για επέμβαση ωτοπλαστικής. Πάλι η ίδια ερώτηση, για ποιόν προορίζεται, έμεινε αναπάντητη. Ώσπου μετά από λίγο χρονικό διάστημα, εμφανίστηκε μαζί με τον άντρα της, ο οποίος ζήτησε να υποβληθεί στη συγκεκριμένη επέμβαση.

«Θα μπορούσα να γράψω ένα ολόκληρο βιβλίο», συμπλήρωσε ο κ. Δασκαλάκης με τέτοια περιστατικά.

Από τη συνομιλία πάντως που είχαμε μαζί του καταλάβαμε ότι ένα βιβλίο με την καταγεγραμμένη εμπειρία του ως γιατρός, θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον

Περισσότερες πληροφορίες για όλες τις επεμβάσεις της αισθητικής και επανορθωτικής χειρουργικής στην ιστοσελίδα του κ. Δασκαλάκη www.plastic-surgery.gr.

Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook