Τις προτάσεις του για το θέμα της λειτουργίας της αγοράς τις Κυριακές, απέστειλε το ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, ύστερα από εικοσαήμερη διαβούλευση.

Σε σχετική επιστολή προς την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου κ. Μαίρη Λιονή, το ΔΣ παραθέτει, κατόπιν ομόφωνης απόφασής του, τις εξής προτάσεις:

Αφού σημειώσαμε την έγκαιρη έναρξη της διαβούλευσης από μέρους σας, αποδεικνύοντας το πραγματικό ενδιαφέρον σας για την καλύτερη λειτουργία της αγοράς μας το επόμενο διάστημα και μετά από εικοσαήμερη διαβούλευση αποφασίσαμε ομόφωνα στην συνεδρίαση του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου στις 04/09/2013 να σας προτείνουμε τα παρακάτω συμβάλλοντας με τον καλύτερο τρόπο στις αλλαγές που απαιτούνται το επόμενο διάστημα (αλλαγές που απορρέουν και προβλέπονται από το νόμο ή τη νομιμοποίηση στρεβλώσεων και αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στην περιοχή μας) :

1. Τουριστικοί Οικισμοί νομού : Αγ. Γαλήνη, Πλακιάς, Μπαλί, Πάνορμο ανοικτά τις Κυριακές από τον Απρίλιο έως και τον Οκτώβριο.

2. Ανατολικό Παραλιακό μέτωπο : από Σοφοκλή Βενιζέλου – Άρη Βελουχιώτη – Αυστραλών Πολεμιστών – Παλιά Εθνική – Μισίρια – Πλατανιάς – Αδελιανός Κάμπος – έως Σκαλέτα ανοικτά τις Κυριακές από Απρίλιο έως Οκτώβριο.

Στις παραπάνω περιοχές η εξάρτηση της τοπικής οικονομίας από την Τουριστική δραστηριότητα είναι τεράστια με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων εμπορικών και όχι μόνο να λειτουργούν μόνο την τουριστική περίοδο, επίσης η πλειοψηφία των παρεχόμενων υπηρεσιών και εμπορευμάτων έχουν προσανατολισμό στην εξυπηρέτηση των επισκεπτών μας.

3. Σε πέντε – έξι αναπτυσσόμενους οικισμούς όπως : Ανώγεια, Επισκοπή, Ατσιπόπουλο κ.α. ανοικτά κάθε Κυριακή.

Αυτό προτείνεται επειδή διαχρονικά παρατηρείται ενδιαφέρον και κινητικότητα όλο το χρόνο λόγο ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των παραπάνω οικισμών, τα Σαββατοκύριακα.

4. Στο Ιστορικό Κέντρο του Ρεθύμνου (Δακτύλιος) ανοικτά τις Κυριακές Ιουλίου και Αυγούστου.

Για την ανάγκη ενίσχυσης της αγοράς μας από εισαγόμενη κατανάλωση, ο προσανατολισμός των καταστημάτων του Ιστορικού Κέντρου σε προϊόντα και υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών μας που ευτυχώς φέτος έκαναν τη διαφορά στον μίζερο καταναλωτικό χειμώνα και όχι μόνο στην πόλη μας.

Προτείνουμε δε αυτό για δύο λόγους :

• Για ενίσχυση της αίσθησης ενός ανοικτού εμπορικού κέντρου – κάτι που χρόνια τώρα προσπαθούμε – (δακτύλιος, πεζοδρόμηση αναβάθμιση φωτισμού, μουσική, εκδηλώσεις, γιορτές κ.α.)
• Για την ισονομία μεταξύ των καταστημάτων του Ιστορικού Κέντρου.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ : Από τις επτά Κυριακές του έτους (που προαιρετικά προβλέπει ο νόμος) δηλώνουμε ότι δεν θα κάνουμε χρήση τις Κυριακές 3 Νοεμβρίου 2013, 15 Δεκεμβρίου 2013, 4 Μαΐου 2014, 2 Νοεμβρίου 2014, 14 Δεκεμβρίου 2014 κι αυτό γιατί θεωρούμε ότι δεν έχουν κανένα ιδιαίτερο εμπορικό ενδιαφέρον. Όμως οι Κυριακές 29 Δεκεμβρίου 2013 και 28 Δεκεμβρίου 2014 θα θέλαμε να περιληφθούν στην απόφασή σας ως Κυριακές με ιδιαίτερο εμπορικό ενδιαφέρον λόγω της εορτής για την Πρωτοχρονιά.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ :

α. Κατά τις Κυριακές το ωράριο προβλέπεται από τις 11.00 – 20.00 το απόγευμα. Για τον Ιούλιο και Αύγουστο εμείς προτείνουμε σε συνεννόηση με τους Δημάρχους να παραταθεί μέχρι τις 22.30 (στο νόμο του Καλλικράτη η αρμοδιότητα του ωραρίου μεταφέρθηκε στις Δημοτικές Αρχές).

β. Παράταση καθημερινά του ωραρίου για την ίδια περίοδο μέχρι τις 22.30 και αυτά για τις κατηγορίες 1 και 2.

γ. Στο Ιστορικό Κέντρο και το ανατολικό μέτωπο και τους οικισμούς το ωράριο να επεκταθεί μέχρι τις 22.00 για τις περιόδους από Μάιο έως και Οκτώβριο.

Ζητάμε επίσης τη δέσμευση σας ότι για την επόμενη περίοδο να μην επιτραπεί η λειτουργία Λαϊκών αγορών –ειδικών αγορών ή κάθε είδους παζαριού σε κανένα σημείο της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου.

Τελειώνοντας ελπίζουμε με την παραπάνω πρότασή μας να συμβάλουμε ώστε την επόμενη περίοδο οι μέρες και ο χρόνος λειτουργία της αγοράς να είναι το μικρότερο πρόβλημα για τους συναδέλφους αλλά και τους καταναλωτές.

Άλλωστε όλες οι αποφάσεις είναι προαιρετικές για τα καταστήματα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook