Τον προσωπικό τους εφοριακό αποκτούν 1.875 φυσικά πρόσωπα, ύποπτα για απόκρυψη εισοδήματος, την ίδια ώρα που μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων, μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου, λαθρέμποροι καυσίμων, ποτών και τσιγάρων αλλά και όσοι δεν αποδίδουν παρακρατούμενους φόρους, θα «γεμίσουν» το ελεγκτικό δίχτυ… τεσσάρων υπουργείων!

Οι ελεγκτικές κατευθύνσεις οριοθετούνται από το τριετές επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, που συζητήθηκε στη χθεσινή σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη στο πλαίσιο μίας συντονισμένης προσπάθειας της κυβέρνησης να αυξήσει τα δημόσια έσοδα κατά 3,5 δισ. ευρώ από την πάταξη του φαινομένου.

Το κύριο βάρος «πέφτει» πλέον στα φυσικά πρόσωπα, στην καθημερινή παρακολούθηση της αποδοτικότητας των εφοριών αλλά και στον καλύτερο συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων με στόχο την ταχύτατη απόδοση της δικαιοσύνης.

Προσωπικό εφοριακό αποκτούν 1.875 φυσικά πρόσωπα, ύποπτα για απόκρυψη εισοδήματος, ενώ στο ελεγκτικό δίχτυ… τεσσάρων υπουργείων(!) καλούνται να χωρέσουν μαζί με τους μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων, τους γενικά πλούσιους φορολογούμενους, τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου και αυτούς που δεν αποδίδουν παρακρατούμενους φόρους, οι λαθρέμποροι καυσίμων, ποτών και τσιγάρων.

Οι ελεγκτικές κατευθύνσεις οριοθετούνται από το τριετές επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, το οποίο συζητήθηκε στη διευρυμένη χθεσινή υπουργική σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδη, Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσή και Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοΐδη στο πλαίσιο μίας συντονισμένης προσπάθειας της κυβέρνησης για να αυξήσει τα δημόσια έσοδα κατά 3,5 δισ. ευρώ από την πάταξη του φαινομένου.

Όλες τις επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 30 εκατ. ευρώ, αλλά και τραπεζικές, ασφαλιστικές και εισηγμένες στο ΧΑ επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 10 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει το ελεγκτικό δίχτυ του υπουργείου Οικονομικών, με βάση τις ελεγκτικές κατευθύνσεις που έχουν δοθεί ήδη σύμφωνα με τα σχέδια δράσης των πέντε ειδικών ομάδων που συνέστησε το υπουργείο Οικονομικών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Σημειώνεται ότι με βάση τα σχέδια αυτά, που θα αποτελούν μέρος του επιχειρησιακού σχεδίου, «κλείδωσε» ο έλεγχος για 1.150 μεγάλες επιχειρήσεις, 1.700 πρόσωπα με εμπορικές αμοιβές, 9.173 με ακίνητη περιουσία άνω του 1 εκατ. ευρώ, αλλά και 1.875 φυσικά πρόσωπα υψηλού κινδύνου που έκρυψαν εισοδήματα.

Κάπου 200 και πλέον, αναφέρει ο κ. Καπελέρης, είναι οι περιπτώσεις δικηγόρων, 1.041 υποθέσεις αφορούν άλλα φυσικά πρόσωπα, ενώ 1.875 άτομα, φυσικά πρόσωπα, ελέγχονται για «πόθεν έσχες».
Πέραν αυτών θα ελεγχθούν:

– Επιχειρήσεις για την απόδοση του ΦΠΑ με βάση τα αποτελέσματα του ελεγκτικού προγράμματος elenxis. Hδη παρελήφθησαν από τα ΔΕΚ Αθηνών και Θεσσαλονίκης τα αποτελέσματα των ελέγχων για τις χρήσεις 2007-2010, ενώ και οι εντολές ελέγχου βρίσκονται σε εξέλιξη.

– Οφειλέτες με χρέη άνω των 200.000 ευρώ και μεγάλη ακίνητη περιουσία, μεγαλοϊδιοκτήτες σε Μύκονο, Σαντορίνη, 1ο διαμέρισμα Αθηνών αλλά και σε περιοχές με υψηλή τιμή ζώνης.

– Οφειλέτες με χρέη από φόρο κληρονομιάς.

– Προμηθευτές υπουργείου Υγείας με βεβαιωμένες οφειλές.

– Φαρμακεία με ληξιπρόθεσμα χρέη.

– Φορολογούμενοι που υπάγονται στη ΔΟΥ εξωτερικού.

– Οφειλέτες προμηθευτές μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ.

– Τραγουδιστές και συμβολαιογράφοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές.

– 9.173 φυσικά πρόσωπα με ακίνητη περιουσία άνω του 1 εκατ. ευρώ τα οποία, αν και υπόχρεοι, δεν υπέβαλαν δήλωση ΦΜΑΠ το έτος 2007.

– 15.000 φυσικά πρόσωπα, τα οποία, αν και υπόχρεοι, δεν υπέβαλαν δηλώσεις ΦΜΑΠ περιόδου 1997-2007 για ένα ή περισσότερα έτη.

– Επιχειρήσεις που επιδοτήθηκαν από τα υπουργεία Οικονομικών και Ναυτιλίας.

kerdos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook