Με μοντέλο Κύπρου και μάλιστα με την ίδια εταιρεία τη νορβηγική PGS που πραγματοποίησε τα τρισδιάστατα σεισμικά εντοπίζοντας ελπιδοφόρα στοιχεία στο περίφημο οικόπεδο 12, , θα γίνει όπως όλα δείχνουν η πρεμιέρα των ερευνών για πετρέλαιο στην Ελλάδα.

Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι είναι πιθανόν να έρθει στην Ελλάδα μέσα στο Μάιο, το πρώτο ερευνητικό πλοίο της PGS που είναι εφοδιασμένο με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας για τη διενέργεια δισδιάστατων και τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών.

Να σημειώσουμε ότι με βάση το εξαιρετικά πετυχημένο Κυπριακό μοντέλο, η κυβέρνηση της Λευκωσίας προσκάλεσε την PGS να πραγματοποιήσει έρευνες και στη συνέχεια τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών έπαιξαν ρόλο καταλύτη στην προσέλκυση της αμερικανικής Noble Energy η οποία και απέκτησε τα δικαιώματα έρευνας στο οικόπεδο 12 που γειτνιάζει με το αντίστοιχο Ισραηλινό κοίτασμα του Λεβιάθαν.

Στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης υπάρχουν σύμφωνα με πληροφορίες επίσημες εισηγήσεις που προτείνουν να ακολουθηθεί το ίδιο μοντέλο και προτείνεται η αρχή να γίνει με έμφαση στην περιοχή μεταξύ Κρήτης και Λιβύης, ξεκινώντας με σεισμικές δισδιάστατες και τρισδιάστατες έρευνες. Η τεχνολογία έχει προχωρήσει, τα στοιχεία από αυτές τις έρευνες έχουν μεγάλη ευκρίνεια και δίνουν μια σαφή εικόνα. Σε κάθε περίπτωση, στην παρούσα φάση, δεν μπορούμε να μιλάμε για συγκεκριμένες ποσότητες παρά μόνο για προοπτικές, ενδείξεις και πιθανότητες.

H Petroleum Geo – Services  περιλαμβάνεται στη λίστα των επαφών που θα έχει σήμερα και αύριο στη Νορβηγία ο υφυπουργός περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, όλες με το ίδιο αντικείμενο: τα πετρέλαια.

Εκτός από την PGS ο κ. Μανιάτης θα συναντηθεί με τον αρμόδιο υφυπουργό πετρελαίων της Νορβηγίας προκειμένου να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς πετρελαϊκών ερευνών στη Σκανδιναβική χώρα, αλλά και με τη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίων της χώρας και μια εκ των μεγαλύτερων στον κόσμο τη Νορβηγική Statoil.

Η εταιρεία έχει στο παρελθόν εκδηλώσει καταρχήν ενδιαφέρον να συμμετάσχει σε πιθανούς διαγωνισμούς παραχώρησης ιδιαίτερα σε υπεράκτια οικόπεδα στο Ιόνιο. Τέλος ο υφυπουργός θα συναντηθεί και με εκπροσώπους της TGS της δεύτερης εξειδικευμένης νορβηγικής εταιρείας γεωφυσικών ερευνών.

Statoil

Ο νορβηγικός πετρελαϊκός κολοσσός στις 31 Δεκεμβρίου 2008 διέθετε αποδεδειγμένα αποθέματα 2201 εκ. βαρελιών πετρελαίου και 537,8 δις κυβικών μέτρων φυσικού αερίου. Η εταιρεία που ιδρύθηκε το 1972 δραστηριοποιείται στην έρευνα, παραγωγή, μεταφορά, δυίλιης και εμπορία πετρελαίου και παραγώγων πετρελαίου.

Στον τομέα της έρευνας έχει ερευνήσει και αναπτύξει κοιτάσματα αργού και φυσικού αερίου στη Νορβηγία αλλά και σε άλλες περιοχές, ενώ συμμετέχει και στο κονσόρτιουμ εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ 2 στο Αζερμπαϊτζάν.

energypress.gr

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook