Τον χαρακτηρισμό των δικτύων 16 νομών ως κορεσμένων που απέδωσε η ΔΕΗ, ζητώντας κατ’ επέκταση να σταματήσει η υποδοχή νέων αιτήσεων για φωτοβολταϊκά, αμφισβητεί και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Με επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Α. Ζερβό, ο πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Ν. Βασιλάκος ζητά επιπλέον διευκρινίσεις για τους τεχνικούς περιορισμούς που λαμβάνει υπόψη η ΔΕΗ, με σκοπό να καθοριστεί το όριο ανά περιοχή, καθώς και συγκεκριμένα παραδείγματα εφαρμογής των περιορισμών αυτών. Ρωτά εξάλλου τη ΔΕΗ, μεταξύ άλλων, αν έχουν ληφθεί υπόψη οι δυνατότητες εκτέλεσης μικρής κλίμακας επενδύσεων που θα αύξαναν σημαντικά τη δυνατότητα απορρόφησης ενέργειας από τα δίκτυα (π.χ. αναβάθμιση γραμμών, εγκατάσταση συσκευών αντιστάθμισης αέργου ισχύος, χρήση ρυθμιστών τάσης, κ.α.).

Yπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της ΔΕΗ θα έπρεπε να χαρακτηριστούν ως κορεσμένα (και να σταματήσει η υποδοχή νέων αιτήσεων) τα δίκτυα των νομών Βοιωτίας, Καρδίτσας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Ξάνθης, Φλώρινας, Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Πρέβεζας, Μεσσηνίας, Ηλείας, Αρκαδίας και Λακωνίας.

Να τονιστεί ότι στους νομούς αυτούς, πολλοί είναι αυτοί που έχουν επιδοθεί στα αρχικά έξοδα φακέλου για την έγκριση φωτοβολταϊκών επενδύσεων, όπως για παράδειγμα οι αγρότες των περιοχών αυτών, κινδυνεύοντας μετά την αξιολόγηση των δικτύων ως κορεσμένα, να χάσουν τα χρήματα αυτά.