Υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας ανιχνεύτηκαν σε ψάρια και σπανάκι που καλλιεργείται κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, σύμφωνα με το ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Την Τρίτη ανιχνεύτηκε ραδιενεργό καίσιο σε δύο δείγματα ψαριών από την παραλία της πόλης Ιουάκι σε ποσότητα από 2.600 ως 3.200 μπεκερέλ ανά κιλό, πέντε με έξι φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο.

Οι τοπικές αρχές εντόπισαν επίσης 960 μπεκερέλ ανά κιλό καισίου σε σπανάκι από το χωριό Οτάμα. Η κυβέρνηση έχει θέσει ως όριο ασφαλείας για τα ψάρια και τα πράσινα λαχανικά τα 500 μπεκερέλ ανά κιλό.

Οι εργαζόμενοι στο πυρηνικό εργοστάσιο θα αρχίσουν τον Ιούνιο να καθαρίζουν το μολυσμένο με ραδιενέργεια νερό, ώστε να επαναλειτουργήσει κανονικά το σύστημα ψύξης του εργοστασίου, ανακοίνωσε η ιαπωνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με Tepco, 87.000 τόνοι μολυσμένου νερού έχουν πλημμυρίσει τα υπόγεια κάτω από τους αντιδραστήρες 1 και 4 του εργοστασίου, αλλά και κοντινές τάφρους.

Επίσης περίπου 500 τόνοι μολυσμένου νερού διαρρέουν κάθε ημέρα από τους αντιδραστήρες.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Jiji, τον Μάιο θα λειτουργήσει το σύστημα ανακύκλωσης νερού το οποίο θα εγκαταστήσει στο εργοστάσιο η Hitachi Ltd σε συνεργασία με την αμερικανική General Electric Co. Το σύστημα αυτό θα επεξεργάζεται 1.200 τόνους την ημέρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook