Περισσότεροι από 700.000 άνθρωποι συνόδευσαν χθες στην τελευταία του κατοικία τον ραβίνο Οβάντια Γιόσεφ, τον πνευματικό ηγέτη του κόμματος Σας, ο οποίος πέθανε χθες το πρωί σε ηλικία 93 ετών.

Η κηδεία του Γιόσεφ ήταν η μαζικότερη σε συμμετοχή που έχει γίνει ποτέ στην Ιερουσαλήμ, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της πόλης Γιόσι Παριέντε. Οι δρόμοι κατακλύστηκαν από ένα πλήθος μαυροντυμένων ανθρώπων καθώς χιλιάδες υπερορθόδοξοι, σεφαραδίτες Εβραίοι, με δάκρυα στα μάτια, τίμησαν τον άνθρωπο που τους ανέδειξε σε ισχυρή πολιτική δύναμη και άσκησε σημαντική επιρροή στο Ισραήλ επί πολλές δεκαετίες.

"Υπολογίζουμε ότι υπήρχαν περισσότεροι από 700.000 άνθρωποι στη μεγαλύτερη κηδεία που έχει γίνει ποτέ στο Ισραήλ", ανέφερε ο εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ στο Twitter. Να σημειωθεί ότι ο πληθυσμός του Ισραήλ ανέρχεται στα 7,5 εκατομμύρια περίπου.

Λόγω του τεράστιου πλήθους τα οχήματα στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο της Ιερουσαλήμ ακινητοποιήθηκαν. Πολλοί ήταν αυτοί που άφησαν τα αυτοκίνητά τους όπου μπορούσαν και ακολούθησαν πεζή την κηδεία, μέχρι το μικρό νεκροταφείο.

"Ο λαός του Ισραήλ έχασε έναν από τους σοφότερους της γενιάς του", ανέφερε στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. "Ο ραβίνος ήταν κολοσσός στην Τορά και τον εβραϊκό νόμο και υπήρξε μέντορας δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων", πρόσθεσε.

real.gr από ΑΠΕ-ΜΠΕ