Υπάρχουν πολλά προγράμματα στην τηλεόραση- στο εξωτερικό- που αφήνουν τους τηλεθεατές άφωνους με τα θαύματα της φύσης που καταγράφουν και προβάλλουν. Ωστόσο πολλές σκηνές άγριας ζωής που προβάλλονται σε σειρές του BBC δεν είναι γυρισμένες στη φύση, παραδέχεται βετεράνος κάμεραμαν.

Ο Doug Allan είπε, μιλώντας κατά την παρουσίαση του βιβλίου του «Freeze Frame: A Wildlife Cameraman’s Adventures On Ice» πως το μεγαλύτερο μέρος του οπτικού υλικού που αφορά μικρά ζώα γυρίζεται σε κατασκευασμένα σκηνικά και υπό ελεγχόμενες συνθήκες, και όχι στη φύση.

Η αποκάλυψη του Allan, θυμίζει η Daily Mail, έρχεται περίπου δύο χρόνια μετά το σάλο που είχε προκαλέσει η αποκάλυψη για επεισόδια της σειράς Frozen Planet του David Attenborough: είχε τότε αποδειχθεί πως ο τοκετός μιας πολικής αρκούδας που είχε προβληθεί δεν είχε καταγραφεί στην Αρκτική αλλά σε ζωολογικό κήπο. Το σπικάζ του Attenborough είχε περίτεχνα περιγράψει τη γέννα χωρίς να αποσαφηνίσει το μέρος, αφήνοντας να εννοηθεί πως ήταν στη φύση.

Ο Allan είπε πως κατανοούσε γιατί οι θεατές ένιωσαν εξαπατημένοι αλλά πρόσθεσε πως το BBC δεν το χειρίστηκε σωστά, πως θα έπρεπε να είναι περήφανο για τον τρόπο που συνδέθηκε το οπτικό υλικό της σειράς παρά να κρύβει την αλήθεια ορισμένων πλάνων και πως θα έπρεπε στο τέλος των επεισοδίων να δείχνει τον τρόπο που έγιναν τα γυρίσματα.

Ωστόσο υπερασπίστηκε αυτές τις μεθόδους. «Δεν μπορείς να κάνεις ένα ντοκιμαντέρ για τα ποντίκια απλά πηγαίνοντας σε ένα λιβάδι και ψάχνοντας για ποντίκια», είπε.

Ο ίδιος πάντως δεν είχε εμπλακεί ούτε στο επεισόδιο με τη πολική αρκούδα ούτε σε άλλα με μικρά ζώα.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook