Λίγους μήνες μετά την επίθεση με χημικά στη Δαμασκό που συγκλόνισε όλο τον κόσμο, το Νόμπελ Ειρήνης για το 2013 απονεμήθηκε στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.

Την είδηση μετέδωσε νωρίς το πρωί της Παρασκευής η νορβηγική τηλεόραση, που θεωρείται αξιόπιστη ως προς την ανακοίνωση των ονομάτων των βραβευθέντων: πέρυσι ανακοίνωσε ότι το Νόμπελ Ειρήνης θα απονεμηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση μία ώρα πριν από την επίσημη ανακοίνωση.

Και έπεσε \”μέσα\” για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, όπως ανακοινώθηκε επίσημα στις 12:00 το μεσημέρι.

Ο Οργανισμός επιβλέπει την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου

Εμπειρογνώμονες του Οργανισμού, ο οποίος εδρεύει στη Χάγη και υποστηρίζεται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, θα επικεντρωθούν τις επόμενες μέρες στην εξακρίβωση των πληροφοριών που έχουν καταθέσει οι συριακές αρχές και στη φάση διαμόρφωσης του σχεδίου που θα βοηθήσει τη χώρα να καταστρέψει τις μονάδες κατασκευής χημικών όπλων. Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων ελπίζει ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως την 1η Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την ρωσο-αμερικανική συμφωνία του περασμένου μήνα, ολόκληρο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας θα πρέπει να έχει καταστραφεί μέχρι τα μέσα του 2014.

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1,25 εκατομμυρίου δολαρίων.

Το βραβείο θα απονεμηθεί στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου, επέτειο του θανάτου του Σουηδού χημικού, μηχανικού και βιομηχάνου Αλφρεντ Νόμπελ.

newsit.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook