Η λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος (ουρολοίμωξη)  προκαλείται από βακτήρια που περνούν μέσα στο ουροποιητικό σύστημα σας . Τα περισσότερα βακτήρια που εισέρχονται στο ουροποιητικού συστήματος σας αποβάλλονται κατά την ούρηση . Αν τα βακτήρια μείνουν στο ουροποιητικό σας σύστημα, υπάρχει η πιθανότητα μόλυνσης . Το ουροποιητικό σύστημα περιλαμβάνει τα νεφρά, τον ουροτήρα, την κύστη και την ουρήθρα .

Τι αυξάνει τον κίνδυνο για ουρολοίμωξη ;

1.Προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος : Αν δεν είστε σε θέση να ελέγχετε την ούρηση , τοτε ο κίνδυνος είναι αυξημένος . Ο κίνδυνος αυξάνεται επίσης εάν είχατε στο παρελθόν ουρολοίμωξη ή αν έχετε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο ουροποιητικό σύστημα σας στο παρελθόν.

2.Απόφραξη: Η απόφραξη των ουροφόρων οδών σταματά τα ούρα σας να ρέουν ελεύθερα. Αιτίες της απόφραξης μπορεί να είναι  πέτρες στα νεφρά και στην ουροδόχο κύστη.

3.Αν δεν έχετε κάνει  περιτομή καθιστά ευκολότερο για τα μικρόβια να παγιδεύονται στο ουροποιητικό σας σύστημα.

4.Προβλήματα προστάτη ή προστατίτιδα αυξάνει τον κίνδυνο για ουρολοίμωξη .

5.Η σεξουαλική επαφή : Είναι πιο πιθανό να πάθετε μια μόλυνση, αν η ερωτική σας σύντροφος έχει λοίμωξη. Το πρωκτικό σεξ αυξάνει επίσης τον κίνδυνο.

6.Αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα:  Ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να μην είναι σε θέση να καταπολεμήσει τα μικρόβια που μπορεί να προκαλέσουν ουρολοίμωξη . το ανοσοποιητικό σας σύστημα μπορεί να γίνει αδύναμο όταν έχετε μια μακροχρόνια ασθένεια , όπως ο ιός HIV ή ο διαβήτης .

Ποια είναι τα συμπτώματα μιας ουρολοίμωξης ;

1.Συχνότερη ούρηση ή ούρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας

2.Πόνος ή κάψιμο κατά την ούρηση

3.Πόνος ή πίεση στο κάτω μέρος της κοιλιάς σας

4.Δυσοσμία ούρων

5.Διαρροή ούρων

Διάγνωση

Θα σας εξετάσει ο γιατρός σας. Μπορεί να σας πιέσει το στομάχι και τη μέση για να ελέγξει αν αισθάνεστε πόνο . Μπορεί να χρειαστείτε επίσης τα εξής :

1.Εξετάσεις ούρων

2.Εξετάσεις αίματος : Μπορεί να χρειαστεί να κάνετε εξετάσεις αίματος για να ελέγξει αν έχετε μια μόλυνση του προστάτη .

3.Απεικονιστικές εξετάσεις : Οι εξετάσεις απεικόνισης είναι εικόνες του ουροποιητικού συστήματος που μπορεί να δείξουν αν υπάρχει λοίμωξη στα νεφρά σας, καθώς και άλλες έχουν ζημιές , αποφράξεις , ή άλλα προβλήματα στο ουροποιητικό σύστημα.

Πώς μπορώ να εμποδίσω μια ουρολοίμωξη ;

Πρέπει να ουρείτε όταν αισθάνεστε την ανάγκη. Μην κρατάτε τα ούρα σας .

Πίνετε άφθονα υγρά. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να ουρείτε συχνά . Ρωτήστε πόσα υγρά πρέπει να πίνετε κάθε μέρα και ποια υγρά είναι κατάλληλα για εσάς.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Αντιβιοτικά : δίνονται φάρμακα για να βοηθήσουν στη θεραπεία ή την πρόληψη της μόλυνση που προκαλείται από βακτήρια .

Ειδικά φάρμακα του ουροποιητικού συστήματος : αυτά θα μειώσουν τον πόνο και το αίσθημα καύσου κατά την ούρηση . Θα βοηθήσουν επίσης να στη μείωση της αίσθησης ότι θα πρέπει να ουρείτε συχνά . Τα φάρμακα αυτά θα κάνουν τα ούρα σας πορτοκαλί ή κόκκινα.

boro.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook