Τελευταία ενημέρωση: 9:30

Ένα ανεπαίσθητο παλιρροιακό κύμα, ελάχιστων εκατοστών, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, κατέγραψε παλιρροιογράφος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι εγκατεστημένος στο Καστέλι, 4 λεπτά μετά το ισχυρό χτύπημα του εγκέλαδου που σημειώθηκε το Σάββατο 67 χλμ δυτικά των Χανίων.

Η αρχική επίσημη ενημέρωση από το Αστεροσκοπείο Αθηνών ανέφερε ότι το \”μίνι\” τσουνάμι, ήταν μεγαλύτερο, της τάξεων των 20 περίπου εκατοστών και ότι είχε καταγραφεί σε δύο παλιρροιογράφους σε Παλαιόχωρα και Καστέλι.

Τα δεδομένα ωστόσο εστάλησαν λίγο μετά τις 9 το πρωί στο Διευθυντή Ερευνών του Αστεροσκοπείου κ. Αθανάσιο Γκανά, ο οποίος προχώρησε σε νέες εκτιμήσεις, αναφέροντας ότι τελικά το παλιρροιακό κύμα είχε \”φούσκωμα\” περίπου  1,5 με 2 εκατοστά και, αν δεν αποτελεί καταγραφή στα όρια του στατιστικού λάθους, πρόκειται στην ουσία για μια διαταραχή της στάθμης της θάλασσας η οποία προκλήθηκε μετά τον ισχυρό σεισμό και θεωρείται φυσιολογικό και αναμενόμενο.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη επιστημονική καταγραφή ανάλογου γεγονότος στον Ελλαδικό χώρο, είχε γίνει τον περασμένο Ιούνιο (δείτε εδώ), στο σεισμό που είχε σημειωθεί νότια της Κρήτης και είχε μέγεθος 6 Ρίχτερ.

Και σε εκείνη την περίπτωση το παλιρροιακό κύμα είχε \”φούσκωμα\” περίπου 3 εκατοστών και όπως είχε δηλώσει τότε ο καθηγητής-ερευνητής, πρόεδρος του ΕΛΚΕΘΕ Κώστας Συνολάκης συμπεραίνουμε ότι «τέτοιοι σεισμοί που γίνονται στο Ελληνικό Σεισμικό Τόξο δημιουργούν τσουνάμι και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί εάν ένας σεισμός διαρκέσει πάνω από μισό λεπτό είναι ένδειξη ότι θα ακολουθήσει.

Ο Διευθυντής του Αστεροσκοπείου σημείωσε ότι η αρχική επίσημη ενημέρωση ήταν λανθασμένη και οι νέες εκτιμήσεις των δεδομένων δεν επιδέχονται αμφισβήτηση.

Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες

Σύμφωνα με τον  Διευθυντή Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, κ. Αθανάσιο Γκανά, εκτιμάται ότι ο χθεσινός σεισμός ήταν ο κύριος καθώς η μετασεισμική ακολουθία, η οποία δεν είναι πλούσια, είναι χαρακτηριστική και αναμενόμενη για τέτοιου μεγέθους σεισμικές δονήσεις. 

Το σημείο στο οποίο έγινε ο σεισμός ανήκει στο ελληνικό τόξο και είναι μια περιοχή που υπάρχει σύγκρουση δύο πλακών, της αφρικανικής και της πλάκας του Αιγαίου.

Η πρώτη υποβυθίζεται στη δεύτερη, και αυτή η κίνηση δημιουργεί τεράστιες δυνάμεις μεταξύ των δύο πλακών που οδηγούν σε συσσώρευση ενέργειας και στην απελευθέρωσή της με μεγάλους σεισμούς.

Ο χθεσινός σεισμός, για τον οποίο, όπως σημειώνει ο κ. Γκανάς δεν υπήρχαν ενδείξεις, αποδεικνύει ότι η άποψη ορισμένων σεισμολόγων, στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, ότι η σύγκρουση των δύο πλακών γίνεται \”ασεισμικά\”, δηλαδή ολισθαίνοντας η μια στην άλλη, χωρίς να προκαλούνται μεγάλοι σεισμοί, είναι λανθασμένη.

Όπως τονίζει ο κ. Γκανάς τα ρήγματα που υπάρχουν στο όριο των δύο πλακών μπορούν να δώσουν μεγάλους σεισμούς πάνω από 7 Ρίχτερ.

Το δυναμικό δηλαδή είναι πολύ μεγαλύτερο, όμως οι σεισμοί αυτοί είναι αραιοί χρονικά.

Στο περίφημο ελληνικό τόξο στο οποίο ανήκει η περιοχή, είχαν καταγραφεί στο παρελθόν, μεγάλου μεγέθους σεισμοί, όπως το 2006 μεταξύ Κρήτης και Αντικυθήρων, μεγέθους 6,7 αλλά και παλαιότερα, το 1903.

Η ύπαρξη αυτών των ισχυρών σεισμών επισημαίνει ο κ. Γκανάς μας δείχνει ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε καθώς στο ελληνικό τόξο ανά πάσα στιγμή μπορεί να έχουμε ισχυρό σεισμό.

Τέλος ο Διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών σημείωσε ότι η συμπεριφορά των κτιρίων στη Κρήτη ήταν πολύ καλή γεγονός που είναι ενθαρρυντικό

Ελένη Ζουμαδάκη
[email protected]

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook