Σε επίδειξη πολιτικής βούλησης θα κληθεί ο Έλληνας υπουργός οικονομικών από τους συναδέλφους του στο Εurogroup του Λουξεμβούργου που ξεκινάει στις 15:00 τοπική ώρα.

Και αυτό γιατί στα γραφεία των εταίρων θα βρεθεί ένα ραπόρτο από το euro working group, που έχει προετοιμαστεί μετά από ενδελεχή ενημέρωση του κλιμακίου της Κομισιόν στην τρόικα και το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ ξεκαθαρίζει ότι η χώρα είναι ανέτοιμη τόσο για τη δόση, όσο και για την ολοκλήρωση του ελέγχου.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενθυμούνται με μεγάλη ακρίβεια ότι οι ίδιοι συνυπέγραψαν τον Ιούλιο κείμενο που έθετε στην Ελλάδα 4 milestones για ολοκλήρωση μέχρι τα τέλη Αυγούστου, ώστε στις αρχές του Οκτώβρη να λάβει το υπολειπόμενο 1 δισ. από την τότε δόση του τριμήνου.

Δυστυχώς απεδείχθη ότι ορθώς οι εταίροι έσπασαν τη δόση σε κομμάτια και δεν εμπιστεύθηκαν απλά και μόνο τις πολιτικές δηλώσεις της Αθήνας, διότι ακόμα και σήμερα 14η Οκτωβρίου, οι ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ δεν έχουν συγκροτημένα πλάνα συρρίκνωσης προς ιδιωτικοποίηση ή κλείσιμο, οι αρχές δεν έχουν τρόπο να ανακτήσουν τις ασύμβατες κρατικές ενισχύσεις και καβγαδίζουν με τα πανεπιστήμια για να συμπληρωθεί ο αριθμός των υπαλλήλων προς ένταξη στην κινητικότητα.

Επιπλέον οι αρχές δεν κατάφεραν όσο η τρόικα ήταν στη Αθήνα, ούτε στο προϋπολογισμό να συμφωνήσουν, ούτε να συγκεκριμενοποιήσουν το πως θα επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος για το 2014 (πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ).

Οι εταίροι στο ευρώ γνωρίζουν ακόμα καλύτερα ότι το πλεόνασμα που διαφημίζεται στο εσωτερικό αφορά την κεντρική κυβέρνηση, άρα δεν έχει ΔΕΚΟ, ΟΤΑ και υπηρεσίες υγείας, ενώ η τρόικα εκτιμά το πρωτογενές πλεόνασμα της γενική κυβέρνησης (αυτό που μετρά η eurostat και αφορά το πρόγραμμα) σε μόλις 70 με 100 εκατομμύρια ευρώ. Συνεπώς χρειάζεται πρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή, που οι πάντες θεωρητικά συμφωνούν πως θα πρέπει να επιτευχθεί με διαρθρωτικά μέτρα (εξού και οι δηλώσεις Ρεν από τη Σύνοδο του ΔΝΤ) και σε καμία περίπτωση να μην αφεθεί το πρόγραμμα με κενό.

Οι εταίροι στο ευρώ έχουν αποφασίσει ότι χρειάζονται πλήρη στοιχεία από την τρόικα το συντομότερο και δεδομένου του προϋπολογισμού για το 2014 και του προσχεδίου για 2015 και 2016 (με τους ισχύοντες δημοσιονομικούς στόχους για 3% και 4,5% πρωτογενές πλεόνασμα αντιστοίχως) να αποφασίσουν πως θα καλύψουν το κενό χρηματοδότησης.

Οι εταίροι γνωρίζουν ότι το 2014 θα είναι οριακά υφεσιακό, χρειάζονται πρόσθετα μέτρα και η χώρα θα μείνει εκτός αγορών για αρκετό καιρό ακόμα καθώς παν spread πέραν του 5% είναι απαγορευτικό (σήμερα είναι κοντά στο 9%).

Θα καλέσουν συνεπώς την Ελλάδα να τα βρει με την τρόικα το συντομότερο πάνω στα συμπεφωνημένα, να κλείσει το δημοσιονομικό κενό, να τρέξει τα stress tests των τραπεζών της και από κοινού με την τρόικα να προσδιορίσει πόσα χρήματα χρειάζεται για το διάστημα μέχρι το 2016 (χρηματοδοτικές ανάγκες, ανάγκες σε τρέχουσα ρευστότητα και ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών). Στη συνέχεια θα αποφασίσουν από τον Νοέμβρη ως τα τέλη Δεκέμβρη τι ποσό θα δανείσουν στη χώρα, ή τι άλλο θα κάνουν για να κλείσουν το κενό, δίνοντας τα χέρια με το ΔΝΤ και υποσχόμενοι στο μέλλον μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Εδώ είναι και το κρίσιμο σημείο: η ενεργοποίηση της απόφασης του Νοεμβρίου του 2012 για νέα πρόσθετη αναδιάρθρωση, άρα και ελάφρυνση του χρέους, της εξυπηρέτησής του και κατά συνέπεια των αναγκών για πρωτογενή πλεονάσματα, θα έρθει μόνο αφού η eurostat πιστοποιήσει το ύψος του πλεονάσματος. Αυτό βάση των κανονισμών δεν θα γίνει παρά μετά την ανακοίνωση της eurostat τον Απρίλιο και μόνο τότε θα γίνει ουσιαστική συζήτηση με το ΔΝΤ για τον τρόπο, τα μέσα και το ποιους θα πάρει η μπάλα. Ως τότε οι δημοσιονομικοί υπολογισμοί θα πρέπει να γίνουν με τα σημερινά κριτήρια: 1,5% για το 2014, 3% για το 2015 και 4,5% από το 2016 ως το 2022.

Αν οι εταίροι κρίνουν ότι η χώρα πρέπει να μείνει εντός προγράμματος μέχρι το 2022 θα συμφωνήσουν και σε αντίστοιχες πιστώσεις. Η δουλειά των ελληνικών αρχών είναι να δείξουν τη δέουσα πολιτική βούληση και να φέρουν εις πέρας τους λογιστικούς υπολογισμούς και το χρονοδιάγραμμα των διαρθρωτικών, χωρίς κραυγές και πολιτικές δηλώσεις. Θα πρέπει δε, να περάσουν και τη νέα δανειακή σύμβαση από το κοινοβούλιο για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση.

Η λύση δεν θα είναι συνεπώς πακέτο, αλλά σταδιακή. Κάθε στάδιο έχει και τις εξετάσεις του. Όπως μάλιστα λένε στις Βρυξέλλες, η απόφαση του Νοεμβρίου δεν έχει μόνο μια ανάγνωση: «δεν είναι μόνο επιβράβευση, αλλά πολύ περισσότερο ασφαλιστική δικλείδα: η Ελλάδα θα χρηματοδοτείται και θα παραμένει στο ευρώ, όσο τηρεί τις υποχρεώσεις της», or else…

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook