Σε αναμονή για την παραλαβή των δισκετών με το πρόγραμμα για την φετινή ενεργοποίηση των ατομικών δικαιωμάτων βρίσκονται οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών στην Κρήτη, οι οποίες – πλην της ΕΑΣ Ηρακλείου – δεν θα τιμολογήσουν τις εργασίες, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.

Ήδη κάποιες ΕΑΣ του Ηρακλείου(Πεζών, Μονοφατσίου, Μεσαράς) έχουν ξεκινήσει να καλούν τους αγρότες προκειμένου να προετοιμαστούν οι αιτήσεις καθώς η φετινή διαδικασία – εκτός της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων – θα περιλαμβάνει και την σύνταξη του Μητρώου αγροτών αλλά και την δήλωση προς τον ΕΛΓΑ για την ασφάλιση της καλλιέργειάς τους και την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών.

Έτσι και ασχέτως με το αν δικαιούνται της ενιαίας ενίσχυσης (επιδότηση) θα πρέπει να «περάσουν» όλοι οι αγρότες από τις ΕΑΣ προκειμένου να συμπληρώσουν το έντυπο για το Μητρώο, αλλά και για να ενταχθούν στο νέο σύστημα ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής.

Ειδικά το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΛΓΑ έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις καθώς οι αγρότες της Κρήτης και ειδικά οι παραγωγοί εσπεριδοειδών, κηπευτικών και επιτραπέζιων σταφυλιών, θεωρούν υπερβολικά τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών που ορίζει ο νέος νόμος για τον ΕΛΓΑ.

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου του δήμου Πλατανιά στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής : «Θεωρούμε ότι η ασφάλιση θα πρέπει να είναι προαιρετική.
– Θα πρέπει οι αποζημιώσεις να είναι πραγματικές και όχι βάσει των εσόδων του ΕΛΓΑ.

– Σε καλλιέργειες όπως τα εσπεριδοειδή θα πρέπει να μειωθούν οι τιμές που πληρώνουμε ανά στρέμμα, διότι ο παραγωγός δεν έχει σχεδόν καθόλου εισόδημα.

– Ορισμένες καλλιέργειες θα πρέπει να απαλλαγούν από ασφάλιση στον ΕΛΓΑ, όπως η τσουνάτη ελιά, που δεν αποζημιώνεται ποτέ, διότι η παραγωγή πέφτει στα δίκτυα, οπότε και δεν αποζημιώνεται, ο παραγωγός, όμως, καλείται να πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές. Σε ποικιλίες εσπεριδοειδών, όπως τα Newhall και τα Valencia, δεν παθαίνουν ζημιά από καιρικά φαινόμενα, διότι η μια ποικιλία είναι πρώιμη και δεν προλαβαίνει να πάθει ζημιά από τον χειμώνα και η άλλη ποικιλία είναι καλοκαιρινή οπότε δεν κινδυνεύει από τον καιρό, ο παραγωγός, όμως, καλείται να πληρώσει. Για όλους τους παραπάνω λόγους καλούμε τον υπουργό να διορθώσει ή να αποσύρει το νομοσχέδιο του ΕΛΓΑ».

Υπενθυμίζεται πως για να μπορούν να ασφαλίσουν τις καλλιέργειές τους στον ΕΛΓΑ, οι αγρότες είναι πλέον υποχρεωμένοι να υπογράψουν μια πάγια εντολή με την οποία θα δίνουν στον ΕΛΓΑ το δικαίωμα να εισπράττει απευθείας από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς τα ασφάλιστρα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook