Έκπληκτοι έμειναν, Αμερικάνοι επιστήμονες που ανακάλυψαν ένα πανάρχαιο απολίθωμα κουνουπιού ηλικία 46 εκατ. ετών, το οποίο έχει ακόμα ίχνη αίματος από την τελευταία φορά που «γευμάτισε».

Το θηλυκό έντομο βρέθηκε την βορειοδυτική Μοντάνα, από ερευνητές με επικεφαλής τον βιοχημικό Ντέιλ Γκρίνγουολτ του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Ουάσιγκτον, και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).

Παρόλο που είχαν βρεθεί απολιθωμένα έντομα, που λόγω της παρουσίας σχετικών παρασίτων ή της ανατομίας τους φαινόταν πως μπορεί να ρουφούσαν αίμα, οι επιστήμονες δεν είχαν βρει ποτέ ίχνη του ίδιου του αίματος. Στην ίδια τοποθεσία έχει βρεθεί και ένα αρσενικό έντομο ίδιας ηλικίας, το οποίο δεν έπινε αίμα. Το σημείο αυτό ήτανε κάποτε λίμνη που περιβαλλόταν από δάσος, στην οποία το θηλυκό κουνούπι βυθίστηκε με γεμάτη την κοιλιά του και τελικά απολιθώθηκε.

Το απολίθωμα είναι αρκετά παράξενο καθώς αποτελείται από σχιστόλιθο, ένα είδος πετρώματος που δημιουργείται από ιζήματα που βρίσκονται στον πάτο διαφόρων υδάτων, και όχι από κεχριμπάρι που διατηρεί καλύτερα τα λείψανα εντόμων.

Αυτή η ανακάλυψη θυμίζει το Jurassic Park, καθώς στην ταινία οι επιστήμονες βρήκαν DNA δεινοσαύρων στο αίμα που είχαν στην κοιλιά τους απολιθωμένα κουνούπια και έτσι τους αναγέννησαν. Παρόλο που αυτό το απολίθωμα δεν μπορεί να μας κάνει να ζήσουμε την ταινία στην πραγματικότητα, δείχνει πως τα πολύπλοκα οργανικά μόρια, εκτός του DNA, μπορούν να διατηρηθούν για πολύ καιρό.

Από την άλλη πολλοί επιστήμονες είναι επιφυλακτικοί για το αν μέσα στο κουνούπι βρέθηκε αίμα ή κάτι άλλο.

enet.gr από ΑΠΕ-ΜΠΕ, LiveScience

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook