Θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα για τη φετινή τουριστική περίοδο καθώς αυξημένα κατά 13% είναι τα αιτήματα των ξένων αεροπορικών εταιρειών για Slots (χρονοθυρίδες που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένη ώρα άφιξης-αναχώρησης των πτήσεων) στα περιφερειακά αεροδρόμια όλης της χώρας σε σχέση με πέρυσι.

Ιδιαίτερα τα αεροδρόμια, τα οποία βρίσκονται σε νησιά αρχίζουν να αποτελούν πόλο έλξης για τα τσάρτερ ξένων αεροπορικών εταιριών.

Βάσει των αρχικών εκτιμήσεων, τη μεγαλύτερη αύξηση σε αεροπορικές αφίξεις σε σχέση με το 2010 εμφανίζει η Κως με 23% ενώ ακολουθεί η Ρόδος με αύξηση 19,6%, η Κέρκυρα με 15,6%, το Ηράκλειο με 15% και η Θεσσαλονίκη με 14%.

Πηγές της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας μάλιστα σημειώνουν ότι η τουριστική κίνηση είναι ήδη αυξημένη σε νησιά όπως η Ρόδος και η Κέρκυρα καθώς πολλά τουριστικά πρακτορεία έστρεψαν τους πελάτες, οι οποίοι είχαν κάνει προκρατήσεις για χώρες της βορείου Αφρικής, σε ελληνικούς προορισμούς λόγω της έκρυθμης κατάστασης.

Την ίδια στιγμή ιρλανδικές, ρωσικές αλλά και τουρκικές αεροπορικές εταιρίες, έχουν ξεκινήσει δρομολόγια προς τη Θεσσαλονίκη δίνοντας ανάσα στον τουρισμό.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υποδομών προχώρησε και φέτος στην κατάργηση των τελών για τα αεροπλάνα που προσεγγίζουν τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας κατά τη θερινή περίοδο.

Εκτιμάται μάλιστα ότι για το σύνολο του 2011 η μη καταβολή τελών στα περιφερειακά αεροδρόμια και η απελευθέρωση της επίγειας εξυπηρέτησης, μπορεί να αυξήσει τις αεροπορικές αφίξεις έως και κατά 20% ενώ το όφελος των αεροπορικών εταιρειών υπολογίζεται σε περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook