Μια \”μη απάντηση\” έδωσε ο Υπουργός Εξωτερικών κ.Ευάγγελος Βενιζέλος στον Βουλευτή Ηρακλείου κ.Νότη Μαριά αναφορικά με το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.
Σε τρείς σειρές ο κ.Βενιζέλος \”ξεπερνά\” το τεράστιο αυτό θέμα, λέγοντας πως το έχει συζητήσει με τον πρέσβη και τον Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας.
Σε σχετική ανακοίνωση του κ.Μαριά αναφέρονται τα εξής:
\”Στις 18.9.2013 ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, Τομεάρχης Οικονομικών, Βουλευτής Ηρακλείου και επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος «ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ» Νότης Μαριάς υπέβαλλε στον Υπουργό Εξωτερικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο γραπτή ερώτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις και τη δράση του Γερμανού Πρέσβη σε σχέση με το ζήτημα αυτό.
Στην γραπτή του ερώτηση ειδικότερα ο Νότης Μαριάς ανέφερε ότι από δημοσιεύματα αλλά και καταγγελίες προέκυπτε ότι ο πρέσβης της Ο.Δ. της Γερμανίας στην Ελλάδα «περιφέρεται από χωρίου εις χωρίον» επισκεπτόμενος δημάρχους και άλλους φορείς μαρτυρικών πόλεων και χωριών προσπαθώντας με διάφορα μέσα «να φτιάξει κλίμα» υπέρ της Ο.Δ. της Γερμανίας σε σχέση με τις Γερμανικές Πολεμικές Επανορθώσεις και τις διεκδικήσεις των αποζημιώσεων των συγγενών των θυμάτων που εκτέλεσαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. 
Αποκορύφωμα μάλιστα της ως άνω προκλητικής συμπεριφοράς του Γερμανού πρέσβη αποτέλεσε η επίσκεψή του στη μαρτυρική Βιάννο την επομένη της ημέρας τιμής και μνήμης για τα 70 χρόνια από το ολοκαύτωμα της περιοχής της Βιάννου. Για το λόγο αυτό ο Νότης Μαριάς ζήτησε να ενημερωθεί αν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Βενιζέλος γνώριζε την εν λόγω δράση των στελεχών της γερμανικής πρεσβείας που κινούνται πλέον στα όρια της νομιμότητας και αν ναι τι μέτρα θα ελάμβανε.
Επίσης στην ίδια γραπτή του ερώτηση ο Νότης Μαριάς επισήμανε σε σχέση με τις γερμανικές αποζημιώσεις ότι αν και παρήλθαν 6 μήνες από τη διαβίβαση στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους της Έκθεσης της Ομάδας Εργασίας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την έρευνα των αρχείων που αναφέρονται στον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους δεν είχε υποβάλει ακόμη τη σχετική γνωμοδότηση του για τις νομικές ενέργειες που απαιτούνται εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας για την αποτελεσματική διεκδίκηση της άμεσης καταβολής όλων των οφειλών της Ο. Δ. Γερμανίας προς την πατρίδα μας που αφορούν στις Γερμανικές Πολεμικές Επανορθώσεις, στο Κατοχικό Δάνειο, στις αποζημιώσεις συγγενών των θυμάτων, στην επιστροφή κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών κλπ.
Τέλος ο Νότης Μαριάς ζητούσε από τον κ. Βενιζέλο να απαντήσει σε ποιες πολιτικές, θεσμικές και νομικές ενέργειες είχε σκοπό να προβεί για την αποτελεσματική διεκδίκηση όλων των οφειλών της Ο.Δ. Γερμανίας προς την πατρίδα μας και εντός ποιου χρονοδιαγράμματος.
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Βενιζέλος με την από 4.10.2013 λακωνική απάντησή του τηρεί «σιγήν ιχθύος» τόσο για την παραπάνω προκλητική συμπεριφορά του Πρέσβη της Ο.Δ. της Γερμανίας αλλά και για το γεγονός ότι αν και έχουν παρέλθει πάνω από επτά (7) μήνες το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους δεν έχει εκδώσει ακόμη την περίφημη γνωμοδότησή του για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων. Και όλα αυτά μάλιστα τη στιγμή που ο κ. Στουρνάρας πιστός στη γραμμή Σόιμπλε δήλωσε με προκλητικό τρόπο στις 7.10.2013 σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό ότι δεν είναι η καταλληλότερη στιγμή προκειμένου η πατρίδα μας να διεκδικήσει από τη Γερμανία το κατοχικό δάνειο, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος ώστε η κυβέρνηση να υποκύψει και σε αυτό το κεφαλαιώδες εθνικό ζήτημα, ενόψει μάλιστα και της πολύμηνης καθυστέρησης της έκδοσης της παραπάνω γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. 
Καθυστέρηση για την οποία ο κ. Βενιζέλος όχι μόνο δεν δίνει καμία εξήγηση στην απάντησή του αλλά ταυτόχρονα εμφανίζεται διπλά εκτεθειμένος αφού ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ.Κούρκουλας απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του Νότη Μαριά στις 12.7.2013 είχε επισημάνει μεταξύ άλλων επί λέξει ότι «ο κ. Βενιζέλος έχει ζητήσει από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και την ομάδα εργασίας που έχει συγκροτηθεί με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων αρχών και υπηρεσιών, να επισπεύσουν όσο γίνεται περισσότερο την υποβολή του σχετικού πορίσματος.»
Επιπλέον ο κ. Βενιζέλος στην απάντησή του δεν προσδιορίζει χρονικά πότε έθεσε άραγε το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων στον κ. Σόϊμπλε.
Τέλος στην απάντησή του ο κ. Βενιζέλος ενημερώνει το Νότη Μαριά ότι για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ισχύουν όσα είπε στις 30.7.2013 στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, απάντηση η οποία όμως δεν καλύπτει γεγονότα και εξελίξεις που αναφέρονται στη γραπτή ερώτηση του Νότη Μαριά που υποβλήθηκε μεταγενέστερα, δηλαδή στις 18.9.2013.

Επισυνάπτουμε την απάντηση του κ. Βενιζέλου, η οποία έχει ως εξής:

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ 
Τμήμα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου 
Αθήνα, 4 Οκτωβρίου 2013
Α.Π.: 21/410/ΑΣ 46101
ΠΡΟΣ: ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ 
Διεύθυνση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου 
-Τμήμα Ερωτήσεων και Αιτήσεων Κατάθεσης Εγγράφων 
ΚΟΙΝ: Βουλευτή κ. Νότη Μαριά 
Ε.Δ: – Διπλ. Γραφείο κ. Πρωθυπουργού 
– Διπλ. Γραφείο Υφυπουργού κ. Κούρκουλα 
– Διπλ. Γραφείο Υφυπουργού κ. Γερovτόπoυλoυ 
– Γραφείο κ. Γενικού Γραμματέως 
– Γραφείο κ. Α\’ Γεν. Δ/ντού 
– Α1 Δ/νση 
– Ε.Ν.Υ. 
– Υπηρεσία Ενημέρωσης και Δημόσιας Διπλωματίας
ΘΕΜΑ: Απάντηση στην υπ\’ αριθμ. 1790 από 18/9/2013 Ερώτηση του Βουλευτού
κ. Νότη Μαριά 
1. Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών, το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησής μου με τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών κ. Guido Westerwelle.
2. Επίσης είχα την ευκαιρία να αναφερθώ εκ νέου στο ζήτημα αυτό κατά τη συνάντησή μου με τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών κ. Wolfgang Schaeuble. 
3. Επί του θέματος, ισχύουν απολύτως όσα είπα κατά την ενημέρωση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, στις 30.7.2013. 
Ακριβές αντίγραφο 
Αθήνα, 4 Οκτωβρίου 2013
Δημήτριος Βελισσαρούλης
Σύμβουλος Πρεσβείας Β\’ 
Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 
ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook