Στο υψηλότερο σημείο μετά το PSI του Μαρτίου 2012 και με τη χαμηλότερη απόδοση (8,3%) από τον Μάιο 2010 έκλεισε χθες η τιμή του νέου δεκαετούς ομολόγου (λήξης 2023) μετά από μπαράζ ξένων αγοραστών.

Χθες το 10ετές ελληνικό ομόλογο έκανε πράξεις πάνω από τα 67 λεπτά / ευρώ (στα 67,64 λεπτά / ευρώ) τιμή που είναι η μεγαλύτερη από τότε που πραγματοποιήθηκε τo PSI.

To αγοραστικό ενδιαφέρον που υπάρχει κυρίως από ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια φαίνεται στο γεγονός ότι από τα 25 εκατ. ευρώ συναλλαγές τα 23 εκατ. ευρώ ήταν εντολές αγοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η» οι αγορές ελληνικών ομολόγων από τις αρχές Αυγούστου και μέχρι σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ και στις αγορές αυτές πρωτοστατούν οι ξένοι θεσμικοί.

Το πρώτο στοιχείο είναι ότι πλέον οι αγορές ποντάρουν στα σενάρια μείωσης χρέους και ενίσχυσης της βιωσιμότητάς του ελληνικού χρέους και το δεύτερο είναι ότι εκτιμούν ότι τα χειρότερα για την ελληνική οικονομία έχουν περάσει και πλέον οι δημοσιονομικές εξελίξεις θα διαμορφώνονται σε καλύτερα επίπεδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αίσθημα βελτίωσης της κατάστασης του χρέους είναι αυξημένο στην Ευρωζώνη, με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντική υποχώρηση των αποδόσεων τόσο στα πορτογαλικά, στα ιρλανδικά, στα ισπανικά και στα ιταλικά ομόλογα.

ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΕΝΤΟΚΩΝ

Με επιτόκιο στο 3,95%, που αποτελεί χαμηλό περίπου δυόμισι ετών, και ήταν οριακά μειωμένο από το 4,02% που είχε καταγραφεί στην αντίστοιχη δημοπρασία του Σεπτεμβρίου, το Δημόσιο δανείστηκε χθες 1,625 δισ. ευρώ δημοπρατώντας έντοκα γραμμάτια τρίμηνης διάρκειας.

Την ίδια ώρα νέες μετρήσεις αποτυπώνουν σημαντική μείωση του ρίσκου που αποδίδουν οι αγορές σε μια ενδεχόμενη χρεοκοπία στην Ελλάδας.

Η χώρα παραμένει μεν στη λίστα των 10 πιο επικίνδυνων χωρών για χρεοκοπία, όπου στις τρεις πρώτες θέσεις είναι η Αργεντινή, η Ουκρανία και η Κύπρος. Ωστόσο έχει βελτιώσει τη θέση της σε σχέση με προηγούμενες μετρήσεις και κατατάσσεται πλέον στην έκτη θέση, από την τέταρτη που ήταν, σύμφωνα με τις μετρήσεις της S&P Capital IQ CDS. Ειδικότερα η θέση στην οποία κατατάσσεται πλέον η Ελλάδα δείχνει πιθανότητες περίπου 44,5% για χρεοκοπία σε ορίζοντα 5 έτων.

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΟΜΟΛΟΓΑ

Τις τοποθετήσεις ξεκίνησαν hedge funds όπως η Exotix, η οποία εξεθίαζε πρόσφατα τα ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης ΑΕΠ (warrants) και η Japonica, η οποία μάλιστα έκανε στις αρχές καλοκαιριού δημόσια πρόταση για ομόλογα αξίας μέχρι 4 δισ. ευρώ και τονίζοντας πρόσφατα ότι τα ελληνικά ομόλογα αποτελούν μοναδικές επενδυτικές ευκαιρίες.

Ανάμεσα στα hedge funds ξεχώρισε το Dromeus Capital, το οποίο εκτίμησε πως η ποιότητα των πιστωτικών τίτλων επιλεγμένων ελληνικών επιχειρήσεων έχει βελτιωθεί σημαντικά από τις αρχές της κρίσης, προσθέτοντας πως το country risk υποχωρεί δραστικά. Χαρακτηρίζει τις ενδείξεις από το μακροοικονομικό περιβάλλον «θετικές», τονίζοντας το πρωτογενές πλεόνασμα, τη συμμόρφωση με το πρόγραμμα βοήθειας, την αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου και τη βελτίωση του δείκτη επιχειρηματικού κλίματος.

Από τους μεγάλους οίκους, σε τοποθετήσεις ελληνικών ομολόγων πρωτοστάτησαν η UBS, η Goldman Sachs , η Morgan Stanley, η Credit Suisse και πρόσφατα η Deutsche Bank με προχθεσινή έκθεσή της με την οποία -λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα στην αγορά ελληνικών ομολόγων- παροτρύνει τους επενδυτές να αγοράσουν ελληνικό χρέος και εκτιμώντας ότι οι ρήτρες που συνδέονται με ΑΕΠ (warrants) είναι υποτιμημένες κατά 22%.

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook