Οργή στην Κίνα από την καταδίκη του ανάπηρου Κινέζου που ενεργοποίησε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό στο αεροδρόμιο του Πεκίνου

Ο Τζι Ζονσίνγκ, ο καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο Κινέζος που ενεργοποίησε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό τον Ιούλιο στο διεθνές αεροδρόμιο του Πεκίνου για να προσελκύσει την προσοχή στον δεκαετή άκαρπο δικαστικό του αγώνα με τις κινεζικές αρχές, καταδικάσθηκε σε κάθειρξη έξι ετών προκαλώντας κύμα οργής και συμπάθειας στην Κίνα.

Ο Τζι Ζονσίνγκ, 36 ετών, κρίθηκε ένοχος για την πρόκληση έκρηξης κατά την οποία τραυματίσθηκε ο ίδιος και ένας αστυνομικός, ανακοίνωσε το δικαστήριο.

Ο άνδρας έμεινε ανάπηρος πολλά χρόνια πριν εξαιτίας της κακοποίησής του από αστυνομικούς και εμφανίσθηκε στο δικαστήριο σε νοσοκομειακό κρεβάτι, ακρωτηριασμένος από το ένα χέρι, που έχασε στην έκρηξη. Δήλωσε στους δικαστές μετανιωμένος για την πράξη του και ζήτησε μία νέα ευκαιρία.

Ο Τζι Ζονσίνγκ, πρώην οδηγός μοτοσικλέτας-ταξί, ξυλοκοπήθηκε άγρια από αστυνομικούς του 2005 στην πόλη Ντονγκουάν το 2005 και στο μεταξύ έχασε κάθε ελπίδα να βρει δικαιοσύνη για το περιστατικό αυτό που τον άφησε ανάπηρο.

Στις 20 Ιουλίου, θέλοντας να προσελκύσει την προσοχή στην κατάστασή του, παρουσιάσθηκε με το αναπηρικό του αμαξίδιο στο αεροδρόμιο του Πεκίνου κρατώντας τον εκρηκτικό μηχανισμό. Σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, προειδοποίησε τους ανθρώπους που βρίσκονταν γύρω του να απομακρυνθούν και ενεργοποίησε τον μηχανισμό. Από την έκρηξη τραυματίσθηκε ο ίδιος και ένας αστυνομικός που έτρεξε προς το μέρος του.

Η αναζήτηση δικαιοσύνης πρέπει να γίνεται με νόμιμο τρόπο και χωρίς να θίγονται τα δικαιώματα των άλλων ή να τίθεται σε κίνδυνο το κοινό με ακραίες ενέργειες υπό το πρόσχημα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων κάποιου, αναφέρεται στην ετυμηγορία του δικαστηρίου.

Η ενέργεια του Τζι Ζονγκσίν είχε προκαλέσει κύμα συμπάθειας και κατανόησης στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι πράξεις απελπισίας των πολιτών που έχουν χάσει κάθε ελπίδα για δικαιοσύνη είναι αρκετά συχνά στην Κίνα, όπου το δικαστικό σύστημα επικρίνεται για την αδιαφάνειά του, για τις συνοπτικές του αποφάσεις και για τα περιορισμένα δικαιώματα που παραχωρούνται στην υπεράσπιση.

news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook